Šta će se dogoditi s vašim tijelom ako počnete spavati bez jastuka? Naučnici otkrili, ovo je korisno za zdravlje

Objavljeno:19.02.2021 - 10:37
A A A Times Arial

Prvi jastuci za koje znamo datiraju još iz antičke Mezopotamije. Napravljene su od kamena, a priuštili su ih samo bogati ljudi.

Za razliku od drevnih kamenih jastuka, oni koje danas koristimo su mekani i pahuljasti, a mnogi ljudi ne mogu spavati bez zagrljaja velikog ugodnog jastuka. 

Ali u stvari spavanje s jastukom možda nije najbolji način za odmor, jer može utjecati na vaše tijelo i vaše raspoloženje.

1. Sprečava bolove u leđima.

screenshot-26

Mnogi jastuci mogu dovesti do neprirodnog položaja za spavanje, a podrška koju pružaju ne traje dugo. Iako sam jastuk neće uzrokovati bol u leđima, može pogoršati mnoge osnovne simptome. Kada spavate bez jastuka, kičma se može odmoriti, a tijelo je u prirodnom položaju.

2. Pomaže vam u suočavanju s bolovima u vratu.

screenshot-27

Većina jastuka ne može vam pomoći da spavate u pravom položaju, a mogu čak i pogoršati držanje spavanja. Dugo savijanje vrata na bilo koji način učinit će vam nelagodu, a prečvrsti ili premekani jastuci mogu dovesti do bolova u vratu.

3. Bori se protiv glavobolje.

Ako se budite s glavoboljom ili osjećate lakoću, možda je kriv vaš jastuk. Previsoki jastuci uzrokuju zaokruživanje glave i vrata i dodaju veću napetost vratnim mišićima. Ovo vas može zaboljeti ujutro nakon što ustanete iz kreveta.

4. Može ublažiti stres.

Ako vam noću bude neugodno zbog jastuka, možda ćete se na kraju prevrnuti u snu. Što imate više poremećaja spavanja, vaše tijelo ima manje vremena za mnoge važne funkcije koje se javljaju tijekom spavanja. Stalno lišavanje sna može utjecati na vaše raspoloženje i vještine razmišljanja, a vaše će tijelo tijekom dana ispuštati više hormona stresa.

5. Sprečava akne na licu.

screenshot-28

Vaša koža će vam zahvaliti što ste se riješili jastuka. Lice vam je uglavnom pritisnuto na jastuku većinu noći. Vjerovatno ne perete jastučnicu svaki dan, a na njoj se skuplja nečistoća, ulje i kućna prašina. Sve to može dovesti do izbijanja, upala i preuranjenih bora.

6. Možda je dobro za vašu kosu.

Ako se ujutro budite sa suhom i zamršenom kosom, možda biste se zbog svojih pramenova trebali odreći jastuka. Kad se bacate noću, kosa se trlja o jastučnicu, zbog čega puca. Jastučnice također mogu upiti ulja s vaše kose, čineći je suhom i lomljivom.
Spavate li sa ili bez jastuka?