Znate li kako se zove ovo voće? Jača imunitet, štiti od kancerogenih oboljenja, štiti od dijabetesa...

Praktična žena
Znate li kako se zove ovo voće? Jača imunitet, štiti od kancerogenih oboljenja, štiti od dijabetesa...
Jeste li ikada na policama vidjeli malo okruglo voće oblika šljive, ali nešto veće i narandžaste boje? To je kumkvat. Porijeklom je iz Kine, a jedini je citrus koji se ne mora guliti i zajedno s koricom ima jedinstven okus.

Jeste li ikada na policama vidjeli malo okruglo voće oblika šljive, ali nešto veće i narandžaste boje? To je kumkvat. Porijeklom je iz Kine, a jedini je citrus koji se ne mora guliti i zajedno s koricom ima jedinstven okus.

Kumkvat je otkrio britanski botaničar Robert Fortune. Donio ga je Englesku 1846. i opisao kao malu narandžu. Za razliku od limuna ili narandže, kora kumkvata je ukusna pa se cijela voćka može u potpunosti iskoristiti, piše Huffington Post. Porijeklom je iz Kine, ali raste i u Kaliforniji i na Floridi te, poput ostalih citrusa, dozrijeva u zimskim mjesecima.
 
Pri kupovini kumkvata gledajte da plodovi nisu zelene boje jer su tada nezreli, a kora mora biti čvrsta, sjajna i bez tamnih mrljica. Nekad ima naziv fortunella

Na sobnoj temperaturi možete ih čuvati dva do tri dana, a u zatvorenoj kutiji u hladnjaku čak do dvije nedelje. Okus varira od gorkastog do slatko-kiselog, a sama korica je jestiva i aromatična budući da sadrži fina aromatična ulja. Stoga je zaista zgodno da ga iskoristite u zimskim mjesecima i osladite nepce. Prosječna veličina jednog ploda je od dva do pet centimetara, a što je zreliji ima slađi okus.
 
Poput ostalih citrusa, kumkvati obiluju vitaminom C, karotenima i ostalim antioksidansima, a lako se jedu te zbog kore pomažu i pri tegobama s probavom. Budući da se jedu s koricom, obavezno ih prije jela dobro i temeljito operite mlakom vodom.

kumkvat1

 

Zašto biste trebali jesti ovo voće?

Jača imunitet. Kumkvat je fenomenalan izvor vitamina C, i to sadrži čitavih 43,9 miligrama na 100 grama što je 73 odsto od preporučene dnevne doze. Zbog tolike koncentracije vitamina C, odličan je za jačanje imuniteta, a štiti i od prehlade, gripa kao i drugih uobičajenih infekcija.

Štiti od kancerogenih oboljenja. Kumkvat sadrži velike količine antioksidanata kao što su već navedeni vitamin C, ali i vitamini A i E. Pored vitamina tu su i dobre količine fitonutrijenata flavonoida kao što su karoten, tanin, zeksantin, pektin, … Antioksidanti i fitonutrijenti štite tijelo od slobodnih radikala koji su zaslužni za nastanak mnogih bolesti.

Poboljšava kardiovaskularno zdravlje. Konzumacijom kumkvata snižavate povišen holesterol i trigliceride u krvi što utiče na dobar protok krvi i smanjenje rizika od moždanog i srčanog udara. Ova voćka je bogata  kalijem koji održava dobar nivo tečnosti u telu, a to je od velikog značaja za dobar krvni pritisak i otkucaje srca. Pored svega toga tu su i zdrave omega 3 i omega 6 masne kiseline poznate da su od velikog značaja za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Štiti od dijabetesa. Zbog svih antioksidanata koji idu u paru sa zdravim dijetalnim vlaknima i omega 6 i omega 3 masnim kiselinama koji pod kontrolom drže nivo triglicerida, kumkvat je voćka odlična za smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2.

Štiti od upala. Fitonutrijenti, antioksidanti i tanini su dokazano snažni borci protiv upalnih stanja u organizmu koje uzrokuju slobodni radikali. Kumkvat se odličnim pokazao u prevenciji artritisa i krutih arterija.

Podiže nivo energije. Neka se ova neobična voćka obavezno nađe u vašim jutarnjim šejkovima jer je odličan izvor riboflavina koji dokazano ubrzava metabolizam i potpomaže probavu ugljikohidrata, proteina i masti. Veoma je efektan za brz nalet energije.

 

(mojezdravlje.ba; lifepressmagazin.com)

Ne propustite