beta
Utorak 29. 11. 2022

TITO JE MRZIO DEDA MRAZA: Dekica bijele brade u crvenom odjelu izazivao je negativne reakcije kod maršala

Objavljeno:31.12.2020 - 22:10
Nostalgicno » Sjećate li se
A A A Times Arial

Poznata je stvar da Josip Broz Tito nije volio Deda Mraza, ali ni Svetog Nikolu i da ih je poistovjećivao kao i mnogi od nas.

Dekica bijele brade u crvenom odjelu izazivao je negativne reakcije kod maršala. Ali zašto je to bilo tako, otkrila je, prije nekoliko godina, kustoskinja Muzeja istorije Jugoslavije, Ana Panić.

Oduvijek se znalo da praznike legitimišu vlasti i da su oni tu, kako je istakla kustoskinja, "da slave ono što je na vlasti, pa su i Nova godina i drugi socijalistički praznici bili tu da zamjene one stare religiozne praznike poput slava, Božića, Uskrsa...".

Zato je, u prvim godinama SFRJ, Deda Mraz bio osuđen kao boljševičko-klerikalna tvorevina jer je Josipa Broza Tita podsjećao na Svetog Nikolu, slavu koju uopšte nije volio, piše magazin Novosti.

Vjerovanje da Deda Mraz ulazi u kuće kroz dimnjak može poticati od priče o Svetom Nikoli koji baca novac kroz prozor, a u novijoj verziji priče, baca novac niz dimnjak ako naiđe na zaključane prozore.
Tako da, nakon višvjekovnih vjerovanja i dovođenja u vezu Deda Mraza i Svetog Nikole – nije ni čudo što je i doživotnog predsjednika SFRJ simpatični dekica podsjećao na sveca.
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!