10 GREŠAKA ZBOG KOJIH UVIJEK TROŠITE PREVIŠE NOVCA NA HRANU: Prestanite ovo raditi i smanjite troškove!

Objavljeno:17.09.2020 - 23:12
A A A Times Arial

Skoro svakoga dana odlazimo u supermarkete, a opet retko razmišljamo o našim kupovnim navikama koje su potpuno pogrešne. Neke naizgled trivijalne stvari mogu nanijeti ozbiljnu štetu našem kućnom budžetu. Da bismo vam pomogli, mi smo napravili listu uobičajenih grešaka u kupovini. Još važnije, naučit ćemo vas kako da uštedite novac, a da ne morate da žrtvujete kvalitet.


1. Kupujete proizvode pogrešnim redoslijedom
Često nam je teško da ograničemo broj proizvoda koje ćemo kupiti. Logičnije da kupujete više proizvoda koji su dobri za vaše zdravlje. Ako ne možete da odolite da ne napunite kolica do vrha, započnite kupovinu na odjeljku za povrće: zeleniši i povrće zauzimaju puno prostora, pa neće biti mnogo mesta za jeftine i nezdrave stvari.


2. Ne znate cijene proizvoda koje kupujete redovno
Pokušajte da zapamtite ili čak zapišite cijene proizvoda koje kupujete redovno. Ovo će vam pomoći da ne nasjednete na lažne akcije i sniženja, dok je cijena zapravo ostala ista. Sljedeći put kada odete u supermarket, napravićete manje neplaniranih kupovina i bolje ćete iskoristiti prave popuste.


3. Ne planirate unaprijed
Ovo se ne odnosi samo na vašu listu za kupovinu, već i na nedeljni plan jela u kući. Ako isplanirate obroke od ponedeljka do petka, uvek ćete znati šta je potrebno da kupite da biste spremili jelo. Na ovaj način, manje su šanse da kupite nešto beskorisno.


4. Ne obraćate pažnju na težinu proizvoda
Hajde da zamislimo da su na polici dva na izgled slična pakovanja maslaca, jedno malo jeftinije od drugog. Ne žurite da kupite ono koje manje košta! Najpre provjerite težinu proizvoda. Možda se ispostavi da skuplji proizvod ima veću gramažu. Kada uporedite cijenu i gramažu, imaće viša smisla kupiti skuplji od jeftinijeg proizvoda.


5. Ne obraćate pažnju na popuste
Postoje specijalne aplikacije koje skupljaju informacije o ppopustima u supermarketima u vašoj blizini. Ovo vam omogućava da uporedite istih proizvoda u različitim prodavnicama da biste pronašli najbolju ponudu.


6. Izbjegavate jeftine proizvode
Razne žitarice, šećer, so, začini i drugi slični proizvodi mogu se kupiti po razumnim cenama. Na primer, jednostavno pakovanje šećera podjednako je dobro kao i proizvod koji se prodaje u atraktivnim pakovanjima.


7. Birate proizvode koji stoje najbliže ivici police
Da biste pronašli najsvežije proizvode, uvijek pogledajte pozadi na polici. Radnici u proizvodima na prednji dio police stavljaju proizvode kojima ističe rok.


8. Padate na marketinške trikove
Biljno ulje sa "vitaminom E", so bez "GMO-a", jaja sa narandžastim žumancetom... Svi ovi marketinški trikovi imaju dobrog efekta na prodaju. Ali pre nego što kupite nešto od ovih "jedinstvenih" proizvoda, zapitajte se da li su oni zaista tako ekskluzivni? Seme suncokreta sadrži vitamin E, pa će ga sigurno biti i u suncokretovom ulju. Sa druge strane, GMO proizvodi su biljnog ili životinjskog porekla (pa ovo isključuje so). Što se tiče jarko obojenih žumanaca - proizvođači ovo postižu dodavanjem specijalnog sastojka hrani za kokoške.

prodavnica


9. Ne probate nove proizvode
Mnogi od nas kupuju proizvode jednog brenda, plašeći se da ispobaju nešto drugačije. Međutim, proizvođači novih, manje poznatih brendova često prodaju kvalitetne proizvode po značajno manjoj cijeni. Ne plašite se da eksperimentišete. Ovo vam neće samo uštedjeti novac, već ćete otkriti nove i zdravije ukuse.


10. Ignorišete sopstvene brendove marketa
Skoro svaki supermarket prodaje razne proizvode pod sopstvenom markom. Ovi proizvodi koštaju manje od proizvoda poznatih brendova. Istovremeno, njihov kvalitet nije ništa lošiji i jedina je razlika u jednostavnijoj ambalaži. Ove proizvode prave iste fabrike kao i proizvode poznatih brendova.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!