OPREZ! Ove biljke nikada nemojte saditi pored luka: PRINOS NEĆE BITI DOBAR, PLODOVA NIKAD MANJE

Praktična žena
OPREZ! Ove biljke nikada nemojte saditi pored luka: PRINOS NEĆE BITI DOBAR, PLODOVA NIKAD MANJE

Luk je jedna od naših omiljenih vrsta povrća u svim svojim bojama, volimo ga u salatama, raznim jelima, a ponekad ga koristimo i kao pripremu za određene mješavine korisne za naše zdravlje. Zbog toga nam je uvijek veoma važna dobra berba ove biljke, a da bismo to postigli, potrebno je znati koje biljke morate izbjegavati da sadite u blizini luka.

Šta ne treba saditi lukom?
Luk je generalno prijateljski sa svim drugim biljkama u bašti, sa sljedećih nekoliko izuzetaka:

Pasulj, grašak i druge mahunarke – Luk može da ubije korisne bakterije koje rastu na korenu pasulja, graška i drugih mahunarki, usporavajući rast. Pošto ove mahunarke fiksiraju azot u zemljištu, a luk voli azot, oni su odlična opcija za sadnju nakon što su mahunarke povučene.

Špargle – Sadnja luka i špargle stvara konkurenciju za iste hranljive materije – što znači da ćete usporiti rast jednog ili oba useva.

Žalfija – ova biljka ima tendenciju da uzima iste supstance iz zemlje kao i luk, što može značiti da je teško postići prave uslove za obe biljke kada se sade zajedno.

Ostale biljke iz porodice luka (bijeli luk, praziluk, ljutika, vlasac, mladi luk) – Mnoge štetočine koje napadaju jednu žetvu luka lako će skočiti ili odletjeti do obližnjeg usjeva luka, pa im dajte malo prostora.

Ne propustite