SAOPĆENJE

Zvizdić primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Norveške u BiH

Objavljeno:06.08.2020 - 15:18
A A A Times Arial

Foto: Fena

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić primio je u nastupnu posjetu novoimenovanog ambasadora Kraljevine Norveške u BiH Olava Reinertsena.

Poželjevši ambasadoru dobrodošlicu u BiH, Zvizdić je zahvalio građanima Norveške jer su, odmah nakon pojave koronavirusa, krajem marta 2020. godine, preko UNDP-a BiH uputili donaciju Bosni i Hercegovini za potrebe zdravstvenih ustanova u vrijednosti  7, 5 miliona norveških kruna.

Zvizdić je istakao i značaj pomoći koju Kraljevina Norveška usmjerava u BiH još od 1992. godine i naglasio da je u dosadašnjem periodu ukupan obim pomoći Norveške Bosni i Hercegovini iznosio oko 400 miliona eura.

- Norveška spada u grupu zemalja najvećih bilateralnih donatora u BiH i kroz projekte razvojne saradnje podržava reformske procese u BiH i približavanje BiH EU i NATO integracijama. Zbog toga veliko hvala vašim građanima - rekao je Zvizdić.

Na sastanku se razgovaralo i o trenutnoj političkoj situaciji u državi i regiji, procesu euroatlantskih integracija BiH, kao i o posljedicama pandemije koronavirusa.

Zvizdić i ambasador Reinertsen su se složili da su odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, ali da postoji veliki prostor za kvalitetniju saradnju u oblasti vanjskotrgovinske razmjene, poljoprivrede, drvne industrije, hidroenergetike, obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

S tim u vezi, ambasador Reinertsen izrazio je očekivanje da će zajednički rad doprinijeti daljoj izgradnji dobrih odnosa dvije zemlje i njihovom unapređenju.

Na kraju sastanka, Zvizdić je poželio ambasadoru Reinertsenu prijatan boravak u Bosni i Hercegovini, te uspjeh u obavljanju posla, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 

Sponsored by Luponmedia