OGLASIO SE POZNATI METEOROLOG: Ovo je prognoza do 6. maja - evo šta nas čeka za praznike

Vijesti
OGLASIO SE POZNATI METEOROLOG: Ovo je prognoza do 6. maja - evo šta nas čeka za praznike

U subotu, 27. aprila, kreće sunčan i topliji period, od 1. maja pljuskovi, a za Uskrs - i dalje nestabilno.

To prognozira poznati meteorolog amater iz Srbije Marko Čubrilo, čije se precizne vremenske prognoze pomno prate i u Bosni i Hercegovini.

"Prognoze se mijenjaju iz dana u dan, vremenske prilike su nepredvidive, a kako se bližimo praznicima sve bitnije za naše planove.

U iščekivanju zvanične detaljne prognoze

Hidrometeorološkog zavoda za prve dane maja, a nakon što je najavio promjenu vremena kojoj smo se nadali", kaže Marko Čubrilo koji je u petak, 26. aprila, izbacio novu prognozu sve do 6. maja, koja pokriva i Prvi maj i Uskrs.

Kako navodi, već danas će pljuskovi biti rijetka pojava, a od subote pa sve do oko 1. maja pretežno sunčano i toplije.

„Danas samo ponegdje uz lokalan razvoj oblačnosti moguće rijeđa pojava pljuskova ali će dominirati suho vrijeme uz slab vjetar. Dnevni maksimum od +13 do +22 stepena.

Od subote pa sve do naredne srijede pretežno sunčano i toplije, ali bez velike vrućine. Noći svježe uz minimume od +4 do +10 stepeni i više u predjelima ispod 1200mnv ne bi trebalo biti opasnosti od mraza. Tokom dana maksimumi prvo od +15 do +24, a zatim od +18 do +27 stepeni Celzijusa“, navodi Čubrilo.

Ipak, baš je 1. maj, kad svi planiramo izlete i roštiljanja – "problematičan" za region. Tad nastupa promena vremena koja donosi vremenske nepogode, obilne pljuskove s grmljavinom, gradom…

„U narednu srijedu (1. maj) se očekuje postepeno narušavanje anticiklona uz širenje uticaja ciklona uz središnje Evrope. Kao posljedica toga ovog dana se poslije podne i uvečer nad jugozapadnim i južnim dijelovima Hrvatske, jugozapadu i zapadu BiH, sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana mogu očekivati grmljavinski pljuskovi koji lokalno mogu biti i vrlo jaki uz pojavu tuče/grada, jakog sijevanja i obilne kiše.

Nad ostalim predjelima ovog dana suho i toplo. Do 3. maja destabilizacija će se proširiti nad cijeli region, a osim pljuskova bit će uslova i za lokalne vremenske nepogode, ali više i svemu tome tek oko 1. maja kada se promjena približi.

Ne očekuje se neko jače zahlađenje i krajem sljedeće sedmice bi se maksimumi trebali kretati od +13 do +23 stepena, što je u okviru prosjeka.

Vjetar bi početkom sljedeće sedmice u košavskom području na kratko bio i jak, dok bi sa nestabilnostima bio u okretanju na sjeverozapadni smjer i na kratko može biti olujan. Do 6. maja se očekuju temperature oko prosjeka uz povremene nestabilnosti“, ističe Marko Čubrilo na svom Facebook profilu.

V

Ne propustite