Kontracepcija nije dozvoljena

JEZIVA SEKTA Prije braka nema razgovora, a o vjenčanjima odlučuje vijeće 12 staraca

Objavljeno:11.08.2015 - 11:29
A A A Times Arial

Iako nas sektaške budalaštine rijetko mogu iznenaditi bizarnostima, nedavno se pojavio dokumentarac "Gloriavale" o istoimenoj sekti u kojoj je tinejdžerima zabranjeno razgovarati prije vjenčanja, a tome ko će se s kime ući u brak odlučuje vijeće od 12 staraca.

Radi se o sekti na novozelandskom Južnom otočju gdje živi zajednica od petstotinjak članova o kojoj se do prije 15-ak godina nije znalo gotovo ništa sve dok osnivač Neville Cooper nije završio u zatvoru zbog seksualnog zlostavljanja osoba starih između 12 i 19 godina.

Inače, spomenuti dokumentarac prati mladi bračni par Paula Valora i Pearl Hope koji, da bi se uopšte mogli vjenčati, moraju čekati odluku vijeća od 12 staraca.

"Oni imaju popis svih članova u krvnoj vezi, a kad im kažete da se želite vjenčati, ponude vam pet, šest djevojaka s kojima niste u srodstvu", rekao je Paul i dodao.

Kontracepcija nije dozvoljena, a uobičajeno je da par ima dvanaestoro djece.

Međutim, posebno je zabrinjavajuća praska odlučivanja o odlasku u bolnicu u slučaju problematičnih trudnoća. Naime, ako dođe do komplikacija, otac je taj koji odlučuje želi li je poslati u bolnicu. Ne treba posebno isticati da su žene podređene muškarcima.

Nakon što je dokumentarac emitovan, javnost je bila zgrožena zajednicom Gloriavale, a policija je započela istragu zbog optužbi za zlostavljanje nakon što su bivši članovi izjavili da je to kultura u kojoj je seksualno zlostavljanje uobičajeno i najčešće se krivi žrtva.

  
 
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA