Epizodista jugoslovenskog filma: Bio je Sarma, Šukrija, kevin sin, kelner ... (FOTO & VIDEO)

Sjećate li se
Epizodista jugoslovenskog filma: Bio je Sarma, Šukrija, kevin sin, kelner ... (FOTO & VIDEO)
Sa više od 100 odigranih filmskih uloga ovaj naturščik je spadao među najuposlenije glumce jugoslovenske i srpske kinematografije.

Znamo ga kao Sarmu iz "Specijalnog vaspitanja", kevinog sina iz "Majstori, majstori", kelnera iz "Balkan ekspresa", Šukriju iz "Šmekera", instruktora iz "Već viđeno", Smrde iz "Mi nismo anđeli" ... Rijetki su dobri filmovi snimljeni osamdesetih i devedesetih u kojima se makar na 30-ak sekundi nije pojavio Ratko Tankosić.

sarma1 

Rođen je 1954. u Beogradu. U mladosti se družio sa Bogdanom Diklićem i Srđanom-Điđom Karanovićem, uz čiju pomoć je dobio prve uloge. Kao tipičan predstavnik beogradskog asfalta, meke duše i čvrstih pesnica uvijek spremnih za utjerivanje pravde, Ratko se amaterski bavio boksom. Zbog fizionomije lica koja se rijetko sreće, kombinacije grubijana i dobričine, jednako uspješno je igrao uloge baraba i dobrica. 

Poslije uloge u čuvenom filmu Gorana Markovića "Specijalno vaspitanje" niko ga, osim društva sa Dušanovca, više nije oslovljavao starim nadimcima Rale i Tanki. Preko noći je postao Sarma. U manjim ili većim ulogama pojavio se u svim bitnim ostvarenjima tog vremena: "Drugari", "Majstori, majstori", "Variola vera", "Balkan ekspres", "Šećerna vodica", "Zadah tela", "Nešto između", "Još ovaj put", "Tajvanka kanasta", "Šmeker", "Oktoberfest", "Razvod na određeno vreme", "Tesna koža 2", "Već viđeno" ...

sarma2

Kao naturščik uspio je da se izbori za svoje mjesto u našoj kinematografiji.

Ratko se, pored glumom, bavi slikanjem. Prije renoviranja imao je atelje u Kuli "Nebojša". Posljednji film u kojem je imao zapaženu ulogu bio je "Falsifikator" Gorana Markovića.

sarma3

Prije nekog vremena za jedan internetski portal je izjavio: "Hvala Bogu živ sam i zdrav, živim u Beogradu okružen prijateljima, slikam, ako me neko pozove za neku ulogu odazovem se, ako me ne pozove - ništa."

Izvor: nadlanu.com 

Ne propustite