NI SLUČAJNO NE SUŠITE VEŠ U STANU: To vas može ubiti, NISTE NI SVJESNI U KAKVOJ STE OPASNOSTI

Objavljeno:03.07.2020 - 15:33
A A A Times Arial

Mnogi u ovim hladnim danima nemaju drugog izbora nego rublje sušiti unutar svoja četiri zida, na radijatorima ili za to predviđenim stalcima. No, ova navika mogla bi vas koštati zdravlja kad su u pitanju problemi vezani uz dišni sustav.

Škotski istraživači s Arhitektonskog fakulteta Mackintosh ustanovili su da mnogi domovi u Škotskoj imaju previše vlage, a upravo je sušenje rublja u stanovima odgovorno za čak 30 posto te vlage.

Tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imalo je veliku razinu vlage koja svaki dom pretvara u bogato rasplodno tlo za grinje i povećanu koncentraciju plijesni. Ovakvo smanjenje kvalitete zraka povezano je s astmom i sličnim alergijama.

Ukupno 87 posto kućanstava Glasgowa, u kojem je studija provedena, suši rublje u kući po hladnom vremenu, od kojih dvije trećine njih odjeću suši na radijatoru. To povisuje razinu vlage u domu za 30 posto onih dana kad se rublje suši, odnosno za 15 posto za vrijeme ostalih dana. Stručnjaci su zaključili da su manji, dobro izolirani domovi prave klopke za vlagu.

‘Ljudi zapečaćuju svoje domove kako bi bolje iskoristili energente i kako bi im bilo ugodnije, no ovo nije popraćeno prikladnim ventiliranjem. Trenutna regulativa u građevinarstvu zahtijeva jedan kubni metar prostora za sušenje, što nije dovoljno’, objasnio je Colin Porteous, voditelj studije.

Njegov tim zagovara ponovno uvođenje zajedničkih prostorija za sušenje kako bi se ovaj problem ublažio. One su bile česte u Velikoj Britaniji u 60-ima, a u SAD-u se još uvijek koriste u tu svrhu, no s proširenjem tržišta perilica rublja koje ujedno funkcioniraju kao sušilice, zajedničke prostorije su se ili smanjile ili prestale uključivati u zgrade.

ves-8

Plijesni koje izazivaju bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme

‘Britanija je posebno sklona plijesni zbog vlage i hladnoće, no nema razvijenu svijest o zdravstvenim posljedicama koje one mogu uzrokovati. Postoje stotine vrste plijesni, ali samo njih desetak mogu uzrokovati zdravstvene tegobe, npr. sinusitis, bronhitis, alergije i slične respiratorne probleme’, komentirao je profesor medicinske mikologije Sveučilišta u Manchesteru Malcolm Richardson.

Udisanje spora plijesni može uzrokovati upalu, uglavnom kod osoba oslabljenog imuniteta ili može dovesti do alergijskih reakcija, pogotovo astme, jer imunitet reagira na spore kad ih identificira u gornjim dišnim putevima i sinusima. Simptomi infekcije plijesni uključuju kašljanje, neprestani umor, iritaciju očiju, grla i kože, glavobolje ili mučninu.

ordinacija.hr

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!