OVA BILJKA LIJEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI: Evo kako da napravite sok, čaj i ljekoviti med

Porodica i zdravlje
OVA BILJKA LIJEČI I NAJOPASNIJE BOLESTI: Evo kako da napravite sok, čaj i ljekoviti med
.

Zova (Sambucus nigra) je biljka specifičnog mirisa i vrlo ljekovita. Svi njeni dijelovi: korijen, cvijet i plod, čuvaju zdravlje i vitalnost. Zova raste kao žbun ili razgranato drvo visine tri do osam metara.

Mladi izdanci i listovi beru se u proljeće, cvjetovi u maju i junu, plodovi nakon dozrijevanja, a kora od februara do novembra. Ukus cvjetova je gorkast i aromatičan zbog sastojaka koje sadrži. Ima etarsko ulje, u kome se nalazi čak četrdeset važnih sastojaka – flavonoidi, glikozidi, hlorogenska kiselina, sluz, tanini, pektini itd..

zova1

U plodu su prisutni glikozidi, tanini, šećer, voćne kiseline, vitamin C, malo etarskog ulja itd. Sličnog sastava su i listovi, dok su svi dijelovi bogati mineralima, gvožđem, natrijumom, kalijumom i njihovim solima.

Cvijet zove koristi se kod groznice, sinusitisa, stimuliše rad znojnih žlijezda, gdje je u kombinaciji s lipom posebno efikasan u snižavanju temperature. Sa kantarionom se koristi protiv virusa gripa, virusa A i B, kao i protiv herpes simpleks virusa. Od cvjetova se pripremaju ljekoviti čaj i sok.
Plod je odličan laksativ i sredstvo za pojačano mokrenje i znojenje, a djelotvoran je i protiv neuralgije i išijasa.
Svježi plodovi upotrebljavaju se za proljećno čišćenje organizma. Zovine bobice imaju najveći procenat vitamina B, koji je važan za jačanje nerava, dosta vitamina C, kao i mineral selen, koga u prirodi, inače, ima u tragovima. Sok od zove vrlo uspješno sprečava i “pušački” kašalj.
Boju zovi daje grupa antocijana koja, inače, ublažava reumatske tegobe.

screenshot-99

Djelotvorni čaj

Čaj od listova i mladica pospješuje izlučivanje mokraće, nakupljene tečnosti u organizmu, čišćenje organizma, poboljšava kvalitet krvi i sprečava zatvor. Izvanredno je sredstvo i za čišćenje jetre, bubrega, pluća, želuca i crijeva. Čaj se priprema tako što se sedam-osam listića zove prelije sa dva dl ključale vode, a onda se kuha osam minuta na tihoj vatri. Nakon toga se procijedi i u čaj doda kašičica meda. Pokazao se i kao izuzetno sredstvo protiv nečiste kože i neprijatnog mirisa tijela, kao i kod liječenja gihta. Osim toga, smrvljene listove zove kao obloge narodna medicina preporučuje kod liječenja neuralgije lica i hemoroida. Čaj od cvjetova djelotvoran je u liječenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća.

zova2

Protiv infekcije

Za infekcije očiju i upale nosne sluznice kod kijavica preporučuje se rastvor napravljen od cvjetova zove. Rastvor se sprema tako što se 50 grama cvjetova kuha tri minuta u litri vode, a zatim ostavi da stoji deset minuta. Nakon toga se rastvor procijedi i ispiraju oči i nozdrve više puta u toku dana.

Ipak, sa zovom treba biti oprezan jer nezreli plodovi, listovi i kora kod osjetljivih osoba mogu izazvati mučninu, povraćanje, prolive, groznicu.

Izvor: Nezavisne novine

Izvor fotografije: zdravživot.com

Ne propustite