Šta je to "starački miris" i kako ga se riješiti? Stručnjakinja tvrdi da samo 1 namirnica pomaže

Porodica i zdravlje
Šta je to "starački miris" i kako ga se riješiti? Stručnjakinja tvrdi da samo 1 namirnica pomaže

„Miris starosti“ je vrlo stvaran fenomen koji se ne može jednostavno isprati, ali stručnjakinja za dugovječnost tvrdi da jedna namirnica može pomoći starijim osobama da ponovo mirišu svježe.

Riječ je o mirisu koji mnogi odmah prepoznaju – ustajao, masan i pomalo kiselkast. Ipak, taj karakteristični miris nema nikakve veze s lošom ličnom higijenom.

Naučnici su otkrili da je takozvani „miris starosti“ posljedica stvarnog hemijskog procesa koji se razvija s godinama. Lesli Keni, osnivačica kompanije Oxford Healthspan, izjavila je za Daily Mail da konzumacija pečuraka do četiri puta sedmično može pomoći u smanjenju tog mirisa.

Kako nastaje „miris starosti“?

Ovaj specifičan miris uzrokuje jedinjenje poznato kao 2-nonenal, koje nastaje kada se omega-7 masne kiseline u prirodnim uljima kože (sebumu) razgrađuju oksidacijom. Kako ljudi stare, tijelo proizvodi sve manje antioksidanasa koji inače štite lipide kože od razgradnje.

Istovremeno se usporava obnavljanje ćelija kože, što omogućava nakupljanje 2-nonenala – hemijskog jedinjenja koje se potom duže zadržava na koži. Ovaj fenomen prvi put je dokumentovan u japanskoj studiji iz 2010. godine, koja je pokazala da se 2-nonenal javlja isključivo kod osoba starijih od 40 godina, bez obzira na spol ili navike lične higijene.

„To je bila prva studija koja je pokazala da se taj specifični ‘miris starosti’ razvija kasnije u životu“, istakla je Lesli Keni.

„Kao da kožna ulja ‘hrđaju’. Problem se dodatno pogoršava jer starije osobe ne obnavljaju ćelije kože jednako brzo kao mlađi ljudi. To znači da se ‘zarđala’ koža gomila i oslobađa sve jači miris.“

Ovaj miris često se zadržava na koži, odjeći i posteljini, a čak ni najtemeljitije rutine tuširanja ili njege ne mogu ga u potpunosti ukloniti.

Rješenje u pečurkama (gljivama)

Pečurke bi, prema navodima stručnjaka, mogle ponuditi obećavajuće rješenje. Dva rijetka jedinjenja koja sadrže – ergotionein i spermidin – djeluju iznutra i mogu spriječiti nastanak 2-nonenala.

„Pečurke su savršena hrana za borbu protiv ovog mirisa“, kaže Lesli Keni.

Preporučuje njihovu redovnu konzumaciju, idealno tri do četiri puta sedmično, kao dio uravnotežene ishrane. Ergotionein je prirodna aminokiselina i snažan antioksidans koji štiti masti u koži od oksidacije i njihove razgradnje u 2-nonenal.

Šta kažu studije?

U jednoj kliničkoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Traditional and Complementary Medicine, 80 odraslih osoba u dobi od 50 do 79 godina svakodnevno je uzimalo ekstrakt šampinjona tokom četiri sedmice.

Učesnici su bili podijeljeni u četiri grupe koje su dnevno uzimale 0, 50 mg, 500 mg ili 1.000 mg ekstrakta. Rezultati su pokazali značajna poboljšanja u zadahu, tjelesnom mirisu i mirisu jastuka, naročito kod grupe s najvišom dozom. Tokom istraživanja nisu zabilježeni neželjeni efekti.

„Ekstrakt šampinjona direktno inhibira proizvodnju toksičnih mirisnih jedinjenja u organizmu“, naveli su istraživači.

Zabilježeno je i smanjenje nivoa amonijaka i metil-merkaptana – jedinjenja iz crijeva poznatih po izrazito neugodnim mirisima. Laboratorijski testovi pokazali su da ekstrakt pomaže u razgradnji tih sumpornih nusprodukata u bezmirisne oblike.

U drugoj studiji, objavljenoj u časopisu Food Chemistry, istraživači s Univerziteta u Turkuu u Finskoj analizirali su prirodna aromatična jedinjenja u divljim nordijskim pečurkama. Otkrili su prisustvo hemikalija poput (E)-2-nonenala, koje se dovode u vezu s tjelesnim mirisom koji se javlja s godinama, ali i supstance koje mogu blokirati procese u koži odgovorne za njihov nastanak.

„Aromatična jedinjenja u pečurkama potiču od linolne kiseline – iste masne kiseline koja se u ljudskoj koži razgrađuje u 2-nonenal. Ove jestive gljive sadrže prirodne mehanizme koji mogu regulisati taj proces“, naveli su autori studije.


Napomena o naučnoj utemeljenosti

Ovaj tekst se djelimično zasniva na naučnim istraživanjima. Postoje validne studije koje potvrđuju postojanje jedinjenja 2-nonenal i njegovu povezanost sa starenjem kože, kao i istraživanja o potencijalnom uticaju ekstrakta pečuraka na tjelesni miris. Međutim, tvrdnje o potpunom uklanjanju „mirisa starosti“ ishranom ne smatraju se konačno dokazanima i zahtijevaju dodatna klinička istraživanja. Pečurke mogu biti koristan dodatak zdravoj ishrani, ali ne predstavljaju medicinski tretman.

Ne propustite