UŠTIPCI ZA PRSTE POLIZATI, SAVJET NAJBOLJE KUHARICE: Uradite ovo i ne postoji mogućnost da će UPITI ULJE!
Sigurno nećemo pogriješiti ako napišemo da je malo onih koji ne vole započeti dan sa ukusnim uštipcima, a posebno u zimskim mjesecima.
NEOBIČNA KOMBINACIJA U KOJOJ ĆETE UŽIVATI: Topla čokolada sa čilijem
Uštipci su idealno za slatko, slano, za mlađe, ali i one starije.
Međutim, mnoge domaćice se pitaju kako da naprave uštipke koje neće upiti ulje.
Srećom, postoji način.
Sastojci: 250 ml kiselog mlijeka, 4 jaja, 12 kašika bijelog brašna, 10 g praška za pecivo, 2 dl ulja.
Umutite jaja ohlađena na sobnoj temperaturi i pomiješajte ih s kiselim mlijekom. Dobro izmiješajte pa jajima s kiselim mlijekom postepeno, dodajte brašno i to kašiku po kašiku i prašak za pecivo. Ostavite da stoji oko deset minuta i promiješajte, piše "gastro.24sata.hr".
Zagrijte ulje u dubljoj posudi za pečenje ili u tiganju. Ulje mora biti vruće kako se uštipci ne bi "napili" ulja.
Kašikom vadite uštipke i pecite ih dok ne pozlate. U posudi ne smije biti "gužva" kako se ne bi snizila temperatura ulja.
ISKUSNE DOMAĆICE OTKRILE: Evo kako se kuha NAJBOLJE SLATKO OD DUNJA po receptu naših nena (FOTO)
Budući da uštipci odlično idu uz slatko od dunja, donosimo vam recept koji će vas oduševiti:
SOČNIJU PITU OD BUNDEVE NIKADA NEĆETE JESTI: Vrijeme je za jesenji slatkiš broj 1
Potrebno je:
- 1 kg dunja
- 800 gr šećera
- 1 limun
- može i šaka oraha
Priprema:
Dunje očistiti i kriške stavljati u dva litra vode u koji ste nacijedili limuni ili 1 limuntus ( može i vinobran) da ne pocrne. Sipati u drugu šerpu 2 litra vode pa pa tu rešetkom povaditi dunje iz limuntusa i staviti da se kuhaju 6-7 min.U koliko ste stavljali u vinobran dunje dobro prvo isprati pod mlazom vode.
U drugu šerpu staviti šećer pa dodati oko 200-300 ml vode i ušpinovati i izvaditi dunje rešetkom i ubaciti u špinovan šrećer.
Kuvati oko sat vremena da se se slatko skuha i kad izbiju gusti beli mehurovi i dunje postanu staklaste slatko je gotovo.
Možete dodati i vanilin šećer ukoliko želite. Pred kraj nasjeći kolutove jednog limuna.
Slatko možete sipati vruće u tegle pa ga okrenuti, ili šerpu pokriti mokrom krpom pa najbolje da prenoći i onda sipati u tegle i zatvoriti.
(Novi.ba/Bakina kuhinja)