SOČNIJU PITU OD BUNDEVE NIKADA NEĆETE JESTI: Vrijeme je za jesenji slatkiš broj 1

Praktična žena
SOČNIJU PITU OD BUNDEVE NIKADA NEĆETE JESTI: Vrijeme je za jesenji slatkiš broj 1
.

U ovom receptu bundeva se dinsta, a kore mažu puterom. 

Sastojci: 500 g tankih kora za pitu, 100 g putera, 100 ml ulja.

Suha smjesa: 5 kašika griza, 10 kašika šećera, 1 kašičica cimeta, 150 g mlevenih oraha.

Smjesa sa bundevom: 1 kg očišćene i izrendane bundeve, 3 kašike šećera, 1 kesica vanilinog šećera

Sirup: 300 g šećera, 300 ml vode.

tikva-bundeva

Priprema: Prvo pripremiti smjesu sa bundevom. Izrendanu bundevu zajedno sa šećerom i vanilinim šećerom staviti u dublju posudu i promiješati. Posudu sa bundevom staviti na vatru i na srednjoj temperaturi dinstati dok bundeva ne omekša i dok ne ispari tečnost. Skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.

U posebnoj posudi pomiješajte griz, šećer, cimet i mlevene orahe. U manju posudu staviti maslac i ulje, pa staviti na vatru da se maslac rastopi i sjedini sa uljem. Kore podijeliti za pet rolata, tako da se za svaki rolat odvoji po tri kore (trebalo bi da ima 15 kora).

 Na radnu površinu raširiti jednu koru, poprskati je mješavinom maslaca i ulja i posuti sa dve kašike (vrhom pune) suhe smjese. Preko staviti drugu koru, poprskati je masnoćom, posuti sa dvije kašike suve smese i na kraju sve pokriti trećom korom. I nju poprskati masnoćom, staviti dvije kašike suhe smjese i preko rasporediti petinu smjese sa bundevom.

Ivice kora malo saviti ka unutra, pa kore uviti u rolat. Na isti način spremiti i ostale.

bundeva

Pripremljene pite staviti u podmazani pleh. Isjeći na komade, pa preliti ostatkom masnoće kojom smo prskali kore. Staviti pitu da se peče, u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni. Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se ohladi.

Za to vrijeme napraviti sirup - u dublju posudu staviti šećer, preliti vodom, pa staviti na vatru. Povremeno promiješati, da se šećer rastopi. Od momenta ključanja sirup kuhati na srednjoj temperaturi poklopljeno 10 minuta.

Hladnu pitu preliti vrelim sirupom i ostaviti da pita upije sav sirup i da se ohladi na sobnoj temperaturi. Staviti pitu u frižider, najmanje jedan sat, pa je poslužiti.

(Novi.ba/ recepti.com)

 

Ne propustite