ČAJ OD OVE BILJKE JE MELEM ZA BUBREGE I PROSTATU: Snižava krvni pritisak, liječi urinarne infekcije, a dobar je i za dijabetičare!

Zdrav život
ČAJ OD OVE BILJKE JE MELEM ZA BUBREGE I PROSTATU: Snižava krvni pritisak, liječi urinarne infekcije, a dobar je i za dijabetičare!
.

Kod nekih bakterijskih infekcija, kao što je na primjer ešerihija koli, dešava se da dugotrajno liječenje antibioticima ne daje rezultate, pa tada čaj od medveđeg grožđa može znatno da pomogne kod eliminisanja ove bakterije jer ima jako antibakterijsko dejstvo

Medveđe grožđe je biljka koja raste na suvim kamenitim staništima, uglavnom u borovim i drugim zimzelenim šumama. Od davnina se upotrebljava kao prirodni lijek za mnoge zdravstvene tegobe, naročito u sjevernoj Evropi. U Rusiji se ova biljka koristi za štavljenje kože. Kod nas se najviše nalazi na Staroj planini, Rtnju, Kopaoniku, Prokletijama, Goču itd. Biljka medveđe grožđe je u narodu poznata i pod imenima planika, medvjeđe uho, uva i medvetka.

caj

Medveđe grožđe je puzeći zimzeleni žbun koji može da dostigne visinu do jednog metra, čije se grančice zakorjenjuju. Kora medvjeđeg grožđa je crveno-mrka. Njegovi listovi su izduženog jajastog oblika tamnozelene boje. Plod je crvena bobičasta koštunica koja ima nekoliko semena. Zri u periodu od jula do oktobra.

medvjedje-grozdje

List medveđeg grožđa se bere u proljeće, a najbolje je da se to radi na početku cvjetanja. Ako se bere tokom jeseni, njegovo ljekovito svojstvo se umanjuje. Kada je u pitanju berba listova medveđeg grožđa, treba biti pažljiv. Njihovo branje je regulisano posebnom uredbom. Suši se na promahi, a prije sušenja se odvajaju samo cijeli, zdravi i zeleni listovi. Ako se suše nepravilno, listovi mogu da potamne. List medvjeđeg grožđa je bez mirisa, ali je gorkog i oporog ukusa.

caj-za-bubrege

List medveđeg grožđa sadrži od 6 do 11% fenolnih glikozida (arbutin, metil arbutin i erikolin), 15% tanina, avonoida itd. Dobro je poznato da je medveđe grožđe (uva) posebno djelotvorna kod urinarnih infekcija. Izuzetno je dobar prirodni lijek kod upale mokraćnih kanala, a veoma je djelotvorno i kod tegoba sa bubrezima, bešikom, pa i kod cistitisa. Pored toga što je medvjeđe grožđe djelotvorno za tegobe urinarnog trakta, pomaže i kod dijareje, a njegovo konzumiranje se preporučuje i dijabetičarima.

142229-shutterstock-529505785-ls

Čaj od medveđeg grožđa se koristi kod pijeska i kamena i bubregu. O tome koliko je ovaj čaj ljekovit, svedoči i to što ga preporučuju i ljekari, a ne samo travari i pristalice narodne medicine.

99dd537520b71fe95b180e15f2a6a8b7

Kod nekih bakterijskih infekcija, kao što je na primjer ešerihija koli, dešava se da dugotrajno liječenje antibioticima ne daje rezultate, pa tada čaj od medveđeg grožđa može znatno da pomogne kod eliminisanja ove bakterije jer ima jako antibakterijsko dejstvo.

medvjede-grozde-2

ZA NOVAC NIJE SIGURNO: Znate li čemu služi DŽEPIĆ na ženskim gaćicama? NISMO MOGLI NI SLUTITI

Ne propustite