DOMINACIJA OD POČETKA DO KRAJA On je najopakiji gad ove igre, sada je vrijeme za pravi pojas

MMA
DOMINACIJA OD POČETKA DO KRAJA On je najopakiji gad ove igre, sada je vrijeme za pravi pojas
.

Kraj možda nije bio ono što je bilo ko želio vidjeti, ali sam rezultat main eventa nikada nije bio upitan. Sada, usred poziva na rematch, vrijeme je da hladne glave donesu pravu odluku.

Na UFC 244 eventu u Madison Square Gardenu, Jorge Masvidal je pobijedio Natea Diaza nokautom u trećoj rundi prekidom borbe od strane doktora. On je pregledao Diazovu posjekotinu prije početka četvrte runde, a iako je Nate tvrdio da je dobro i da može nastaviti, u konačnici je doktor prekinuo borbu. Očekivano, Diaz je bio bijesan, tražio je revanš i poručio Masvidalu da nije najopakiji gad ako prihvati ovakvu pobjedu. Masvidal, sa svoje strane, rekao je da je spreman za revanš, ali također i aludirao da je zainteresovan za druge borbe. Onda je predsjednik UFC-a Dana White uskočio rekavši da ga ne zanima praviti revanš u ovom trenutku. I reklo bi se da je White 100% upravu.

Masvidal je dominirao protiv Diaza. Na stranu prekid borbe, što je možda pretjerano zaštitnički donesena odluka od strane njujorške komisije. Kraj je možda bio antiklimaktičan, ali rezultat ni u jednom trenutku nije bio dvojben. Masvidal je u trenutku prekida imao rezultat 30-27, 30-26 i 30-26 kod sudija. Diaz je možda najčvršći borac koji je ikada ušao u kavez, ali ponudio malo u smislu prave prijetnje Masvidalu. Da je borba nastavljena, mnogo je vjerovatnije da bi Masvidal zaustavio Diaza, nego da bi Diaz napravio preokret. Bio je ovo dominantan nastup Gamebreda koji povlači pitanje da li je on možda i najbolji welterweight na svijetu u ovom trenutku, na što svakako zaslužujemo odgovor.

Željno se iščekivala borba za BMF pojas zbog samih ličnosti na obje strane. I dok je svijet gledao borbu dva lika satkana od istog kova, to je fundamentalno pogrešna interpretacija obojice. Masvidal je opak gad, u to nema sumnje, ali je Diaz jedinstven. Mlađi od braće Diaz je možda jedina osoba u ovom sportu koju zaista boli ona stvar za pojaseve. A iako Masvidala možda također ne zanimaju, mnogo mu je stalo do borbi i legacyja, a kao rezultat toga, i pojaseva.

Prije UFC 244, Masvidal je otvoreno govorio o želji da se bori za pravu titulu i lako je vidjeti zašto. Gamebred je jedan od najboljih boraca svijeta skoro deceniju, ali okolnosti su se spojile da je ta činjenica sakrivena čak i od najtvrđih MMA fanova. Za Masvidala, osvojiti titulu ne znači samo više novca, to je također objava cijelom svijetu: “Rekao sam vam. Ja sam Taj lik. Bio sam Taj lik. Dajte mi moje poštovanje.” Masvidalu ne treba nužno taj pojas, ali ga sigurno itekako želi. Borba protiv pobjednika meča Kamaru Usman/Colby Covington je ono što moramo i želimo vidjeti.

Sa druge strane, Diazu niti treba pojas, niti ga želi, ponajviše jer je shvatio nešto fundamentalno o borbama što niko drugi ne shvata. Borbe sa nagradama su tu da se zaradi što je više moguće novca. I dok više novca tradicionalno dolazi sa pojasevima, oni su ipak marketinški alati, a u slučaju UFC-a, još jedan način da te kompanija kontroliše. Zašto bi se Diaz borio sa top kontenderima ako nikoga ne zanimaju? Šta dobija ako se bori sa Leonima Edwardsima svijeta? Ništa. Zbog toga je Nate stvorio svoju vlastitu titulu sačinjenu od ega i mašte. Iako je UFC potom prisvojio tu titulu zbog novca i marketinga, realnost je da bez obzira šta se desilo u MSG-u, Diaz bi uvijek ostao najopakiji gad jer je on sam komesar te titule i on zna da je najopakiji gad i nikakva količina dokaza ga neće uvjeriti u suprotno.

Zbog toga je prekid borbe možda najbolja stvar za sve uključene strane. Fanovi koji su pratili borbu znaju dobro šta se desilo. Diaz je razvaljen na način koji možda nikad nismo vidjeli. I drugi su kontrolisali i tukli, to je tačno, ali niko ga nije nokautirao (osim Josha Thomsona prije šest godina). Ali prekid, koliko god loš bio, daje Diazu lako objašnjenje da je ovaj poraz još jedan primjer zašto je ova igra namještena protiv njega. Može se i dalje nazivati najopakijim gadom ove igre, dok Masvidal može ići da pokuša i dokaže da je zaista najopakiji gad welterweight divizije.

(Besim TODOROVAC)

Ne propustite