ČITAV ŽIVOT OVO RADITE POGREŠNO: Evo zašto paradajz ne smijete stavljati u frižider

Porodica i zdravlje
ČITAV ŽIVOT OVO RADITE POGREŠNO: Evo zašto paradajz ne smijete stavljati u  frižider
.

Većinu takozvanog južnog voća ne bi trebalo čuvati u frižideru, tvrdi Dietlind Hanrieder, profesorica prehrambenih znanosti na njemačkom Sveučilištu Anhalt. Problem stvara plin etilen. 

paradajz-3

Dalje od etilena

Taj plin roizvode jabuke zbog čega će voće smješteno u njihovoj blizini brže sagnjiti. Takav plin proizvodi i paradajz koji u frižideru brže gubi aromu. Avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive, svi proizvode etilen.

paradajz2

Najosjetljivije povrće na hladnoću su patlidžani. I dok se s paradajzom možda odlično slažu u tavi, njihova osjetljivost na etilen ukazuje da ih treba čuvati podalje od njega.

Ako se ispravno pohrani, na temperaturama od 10 do 13 stupnjeva, patlidžani mogu ostati svježi maksimalno deset dana.

karfiol

 Grah u mohuni i karfiol

Mohune ne bi trebalo čuvati dulje od tri dana na hladnom i suhom mjestu. Karfiol još i kraće, dan ili dva. Ako se pojave crne mrlje, to su plijesni i karfiol više nije za jelo.

frizider

Takva plijesan čak može sadržavati i otrovne, kancerogene sastojke. Ne pomaže niti ako se mrlje odrežu jer pokraj njih ima i onih oku nevidljivih.  

Mrkve mogu biti u frižideru, ali ih treba ukloniti iz ambalaže u kakvu se pakiraju u prodavaonicama. Mrkve na hrpi mogu u frižideru potrajati sedmicu dana, ali oprane, očišćene i pohranjene pojedinačno bit će dobre i četiri sedmice.

Ne propustite