Znate li šta je TARANA? E pa vikend je idealna prilika da oduševite vaše ukućane ovim pravim ljetnim jelom. Ima da vam ljube ruke i kažu da nema bolje kuharice!
Tarana sa piletinom
Tarana je domaća tjestenina koja se uglavnom sprema na jugu Srbije. Može da se sprema samo kuhana sa sirom, sa mlijekom ili u obliku đuveča sa piletinom i povrćem. Mi vam ovaj put predstavljamo đuveč verziju.
Bijeli luk 2 čena
Pileći batak 4 komada
Crni luk 1 komada
Celer 1 kašika
Tarana 200 g
Paprika 1 komada
Paradajz 1 komada
PRIPREMA
Težina pripreme: lak
Crni i bijeli luk isjeckajte na tanka rebarca i stavite da se dinsta.
Ispecite papriku, a zatim je isjeckajte na sitne komadiće. Dodajte je u luk i nastavite da pržite na tihoj vatri.
Dodajte paradajz i pržite dok ne ispari najveći dio tečnosti.
Dodajte oko litar vode u kojoj ste kuhali batake. Dodajte tjesteninu, promješajte i sačekajte da tjestenina blago omekša.
Prespite u dublju tepsiju i stavite piletinu preko. Dodajte još vode ako je potrebno tsao da tjestenina bude skroz potopljena.
Stavite u rernu na 250 stepeni i pecite dok ne ispari sva tečnost.
Uživajte!
(mojlonac.rs)