ŽENE, RECITE ZBOGOM IRITACIJI NAKON BRIJANJA: Ovo su trikovi za savršeno glatke noge!

Praktična žena
ŽENE, RECITE ZBOGOM IRITACIJI NAKON BRIJANJA: Ovo su trikovi za savršeno glatke noge!
.

Brijanje nogu nije nešto što je komplikovano, ali sljedeći savjeti pomoći će vam da izvučete maksimalan efekat i izbjegnete neprijatne posjekotine i iritacije kože

Iako danas postoje različiti naičini za uklanjanje neželjenih dlaka, i dalje je najrasprostranjenije brijanje, najbrži i najjednostavniji metod za dobijanje glatke kože. Žene više vole brijanje, jer je to najbezbolniji način da se riješe malja.

Brijanje nogu nije nešto što je komplikovano, ali sledeći saveti pomoći će vam da izvučete maksimalan efekat i izbjegnete neprijatne posjekotine i iritacije kože.

noge

Brijte se tokom ili odmah poslije tuširanja.
Topla voda otvara pore i omekšava dlake. Zato je idealno vrijeme za brijanje odmah nakon tuširanja ili za vrijeme tuširanja, odnosno 5-10 minuta od početka tuširanja. Brijanje treba da bude posljednje što ćete obaviti pod tušem.

U prošlosti, često su se u berbernici mogli videti ljudi sa peškirima preko lica. Pa, ukradite ideju, tj. ako ne planirate da se tuširate, noge zamotajte u peškir natopljen toplom vodom.

v4-728px-shave-your-legs-step-3-version-6

Uradite piling nogu.
Plining kože pre brijanja vrlo je bitan, zato što ćete tako odstraniti mrtvi sloj kože da biste dlake brijali što bliže koži. Ako ne uradite piling, mrtva koža, ne samo da će spriječiti precizno brijanje, nego će vam vrlo brzo otupiti brijač. Osim toga, piling će povući i neke od uraslih dlačica.

 

Uvijek koristite pjenu ili gel za brijanje.
Proizvodi za brijanje omogućavaju brijaču da klizi glatko i lako, smanjuju rizik od posjekotina i iritacija kože, a pored toga i hidriraju kožu. Mnogi eksperti za bolje rezultate preporučuju ženama da koriste četku za nanošenje pjene za brijanje. Kada nanesete pjenu ili gel, ostavite da nekoliko minuta dlaka omekša, prije nego započnete brijanje. Ako nemate pjenu ili gel, iskoristite regenerator za kosu. On je odlična zamjena za pjenu. Nanesite ga na noge i ostavite barem 5 minuta, da omekša dlake.

aid5951-v4-728px-shave-your-legs-step-5-version-6

Prije nego što počnete da brijete noge, pazite da vam koža nije naježena. Naježena koža je najčešći uzrok pojave crvenila i malih posjekotina. Kada je koža naježena, dlake se dižu, pa tako možete da zakačite mali deo kože. Da biste ovo izbegli, tuširajte se toplom vodom, a ako se naježite, sačekajte da prođe.

 

Noge brijte u suprotnom smjeru od rasta dlake.
Da biste dobili super glatku kožu, brijač vucite od zgloba prema kolenu. Međutim, ako imate osjetljivu kožu, pridržavajte se pravila koje kaže da se brijete u istom pravcu u kojem dlake rastu. Vucite brijač lagano, bez pritiskanja. Ako vidite da morate da pritiskate brijač, znači da isti nije dovoljno oštar.

aid5951-v4-728px-shave-your-legs-step-6-version-6

Ne prelazite dva puta preko istog mjesta.

Brijač mora biti toliko oštar tako da jednim potezom otklonite sve ili bar većinu dlaka. Ako vam poneka dlaka promakne, sredite to pincetom, ne “stružite” brijačem. Tako ćete da izbjegnete crvenilo.

Često ispirajte brijač.

Upravo to zaboravljamo često. Poslije svakog poteza od zgloba do koljena, operite brijač da biste odstranili dlake. Ukoliko to ne radite često, nagomilane dlake i mrtva koža vam neće dozvoliti precizno brijanje, također može da vam iritira kožu.

aid5951-v4-728px-shave-your-legs-step-1-version-6

Budite spori i strpljivi.

Mi žene smo uvijek u nekoj žurbi, ali bolje je i da kasnite dva minuta, nego da po nogama imate posekotine i crvene linije. Posebnu pažnju obratite na zglobove i kolena. Zbog njihovog oblika, ovi delovi nogu najlakše mogu da stradaju od žileta. Kada brijete koljeno, obavezno savijte noge, jer će tako koža biti zategnutija.

 

Poslije brijanja ne koristite sunđer ili mrežu za tuširanje.

Koža se odlično pilinguje brijanjem i ne samo da nema potrebe za sunđerom ili mrežom, nego tako možete i bespotrebno da nadražite kožu.

aid5951-v4-728px-shave-your-legs-step-2-version-6

Operite se toplom, pa hladnom vodom.

Topla voda će odstraniti pjenu ili gel, a onda će hladna voda osvježiti kožu i zatvoriti pore. Posušite kožu peškirom i namažite sa bebi uljem. Ako imate vremena, najbolje bi bilo da pustite da se koža sama osuši. U suprotnom, koristite peškir, ali ne trljajte kožu. Bebi ulje je najbezbjedniji izbor za njegu kože posle brijanja. Losioni i mlijeka za tijelo su parfimisani i mogu da nadraže kožu. Bebi ulje će je omekšati i dati nježan i mekan izgled.

 

Dodatni savjeti:

Nemojte da se brijete ujutro odmah nakon buđenja. Sigurno ste primijetili da je odmah ujutro koža pomalo otečena, pa tako ne možete da se izbrijete blizu korijena. Ili se brijte uvečer ili sačekajte bar pola sata pošto ustanete iz kreveta.

Redovno mijenjajte brijače ili žilete. Nedovoljno oštar brijač može da iritira kožu i da uzrokuje neprijatno crvenilo, a ako tokom brijanja pritiskate brijač, jer je tup, i posjekotine. Ako je dlaka duga, prvo je skratite makazicama. Tako će brijač lakše da klizi uz nogu.

Ne propustite