MISTERIJA

Bila je SMRZNUTA na -30: Onda se dogodilo nešto NEOBJAŠNJIVO!

Objavljeno:05.05.2019 - 10:56
A A A Times Arial

Totalno zamrzavanje znači sigurnu smrt, ali u slučaju jedne ženemotvorena su mnoga medicinska pitanja…

U noći 20. decembra 1980. godine, kada je temperatura pala na -30°C, Jean Hilliard se vozila ka kući svojih roditelja u Lengbiju u Minesoti, ali je u jednom trenutku izgubila kontrolu nad svojim autom i sletila sa puta. Motor automobila nije mogao da se upali i Jean je odlučila da krene pješke do komšijine kuće koja se nalazila na oko 3 kilometra dalje.

Na žalost, njena odjeća nije bila dovoljno topla i Jean je pala u nesvijest samo oko 500 m od susjedovih vrata. Ležala je u nesvijesti u snijegu dok je njen komšija Volly Nelson nije pronašao oko 7 ujutru. Ona je do tada već bila zaleđena i Nelson je morao dijagonalno da je stavi na zadnje sjedište svog auta.

Kada je dovezena u bolnicu, ljekari bolnice Foston su bili zapanjeni, rekavši da ne mogu puno da učine. Pokušali su da joj daju infuziju ali igla prosto nije mogla da se probije kroz njenu zaleđenu kožu.

 - Bila je nevjerovatno hladna, a njeno lice je bilo potpuno bijelo. Povezali smo je na monitor i otkrili agonalni ritam. Čuo se po jedan, eventualno dva otkucaja i već smo pomislili da ne možemo ništa da učinimo - rekla je Dorothy Killian, jedna od medicinskih sestara.

s-2

Njena temperatura je bila toliko niska da medicinski termometar nije mogao da je registruje.

 - Bila je ozbiljno zamrznuta. Nijedan od njenih udova nije mogao da se pomjeri niti savije. Kada se osoba zamrzne, u ćelijama se formiraju kristali leda, uništavajući mnoge ćelije u organizmu. Ruke i noge se prve zamrznu, zatim slijede srce, pluća, interni organi abdomena i na kraju mozak. Organi više ne mogu da vrše svoje funkcije, prestaju da rade i nastupa smrt - rekao je dr Rayan Kelli, koji je pozvan da pregleda Jean.

Stvari nisu dobro izgledale za Jean. Čak i ako bi se osvijestila, njen mozak bi bio oštećen u velikoj mjeri. Udovi bi morali da se amputiraju zbog ozbiljnog smrzavanja. Ljekari su je umotali u električno ćebe i to je bilo sve što su mogli da urade.

s-3

Nekim čudom, oko 11 sati ujutru, Jean je počela da se trese i do podneva se potpuno osvijestila. Razumljivo, svi su bili zapanjeni. Osim što je bila malo zbunjena, sve je bilo u redu i njene promrzline su počele da nestaju. Provela je narednih 49 dana u bolnici, potpuno se oporavivši, bez potreba za amputacijom.

Iako nema pojma kako je prevarila smrt, Jean je bila veoma zahvalna.

- Bilo je raznih drugih ljudi širom nacije koji su pronađeni u istom stanju kao i ja, a koji nisu imali toliko sreće. Ja sam takođe mogla da budem na njihovom mjestu - rekla je Jean.

Niko do danas nije otkrio kako je njeno tijelo uspelo da se oporavi iz potpuno zamrznutog stanja.

  
 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!
 
 
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA