Bila je ZVIJEZDA SRPSKOG FILMA, a umrla je u NAJVEĆOJ BIJEDI NA ULICI: Razvela se od čuvenog pjevača i pričala DA NE ŽELI DA GA SE SJEĆA

Slavne ličnosti
Bila je ZVIJEZDA SRPSKOG FILMA, a umrla je u NAJVEĆOJ BIJEDI NA ULICI: Razvela se od čuvenog pjevača i pričala DA NE ŽELI DA GA SE SJEĆA
Životna priča srpske glumice Gizele Vuković jedna je od najpotresnijih na domaćoj javnoj sceni, i dokaz koliko život može biti surov i nepredavden, te koliko je sudbina prevrtljiva i čudna.

Životna priča srpske glumice Gizele Vuković jedna je od najpotresnijih na domaćoj javnoj sceni, i dokaz koliko život može biti surov i nepredavden, te koliko je sudbina prevrtljiva i čudna.

image-w856

Gizela je bila velika zvijezda u Jugoslaviji, a u svojoj karijeri može da se pohvali sa više od 40 snimljenih ostvarenja... Naš narod je pamti najpre kao tetka Linu u kultnoj seriji "Salaš u malom ritu", ali je glumila i u kultnim filmovimapoput "Radopolje", "Tigar", "Uniforme"... Ova Vojvođanka igrala je i na daskama koje život znače u Narodnom pozorištu u Subotici, odakle je rodom.

- Zašto sam se odlučila za glumu? Neki đavo u meni, u mojoj krvi. Od djetinjstva sam bila glumica, nestašna, živahna. U trenu sam se svugdje stvorila. I, znate, kad bih ponovo birala životni poziv, nema sumnje da bi to opet bila gluma - pričala je Gizela svojevremeno...

I dok je glumici karijeri cvjetala, na ljubavnom planu nisu joj uvek cvjetale ruže... U prvom braku sa čovjekom koji nije bio poznat javnosti dobila je ćerku Milicu, a priznala je jednom prilikom da je imala ljubav svog života - Josipa Bajića.

- Za njega nažalost nisam mogla da se udam. Bilo je raznih prepreka. Ali znam da me je puno volio, a i ja, bogami, njega - govorila je.

Gizela se ipak udala i drugi put i to za čuvenog pevača Zvonka Bogdana; par se upoznao dok je on još uvijek bio glumac u subotičkom pozorištu. Zbog nje se Zvonko preselio i u Beograd, a u braku su ostali šest godina, no Gizela ga nije pamtila po dobru.

- Drugi muž bio mi je Zvonko Bogdan, ali o braku s njim ne želim da pričam. Razišli smo se davno i šta tu više ima da se kaže. Ne želim da ga se sejćam. Odavno nisam u kontaktu s njim. Ne zanima me uopšte. Meni on nikada nije ništa značio. On je taj koji se zakačio za mene. Balavac je bio. Od njega mi ništa ne treba - oštra je bila ona.

Zla sreća počela je da prati ovu talentovanu ženu - u jednom trenutku izgubila je sve što je imala, sa ćerkom Milicom i autističnim unukom Brankom ostavši na ulici. Od 2002. godine pa sve do smrti - 2015. živjela je u mračnoj sobi samačkog hotela u Beogradu. Njena penzija jedva je pokrivala stanarinu, a dugovi su se gomilali iz dana u dan, uprkos malobrojnoj pomoći ljudi koji je ipak nisu zaboravili.

- Ne znam koga nisam pitala za pomoć. Međutim, svi su me zaboravili. U susret su mi izašli samo ministar kulture Dragan Kojadinović i moj kolega Voja Brajović. Od njih sam dobila ukupno 350.000 dinara, i to je sve... A nekada sam bila zvijezda subotičkog Narodnog pozorišta. Igrala sam sve od Koštane, do Hasanaginice i Čehovljeve Sonje... Igrala, pevala... Bila sam lijepa i omiljena. Jedino što mi preostaje je da se nadam da će biti bolje za godinu, dve. Toliko vjerujem da mi je ostalo do kraja života - rekla je glumica 2013, dvije godine pred smrt.

giz-3

Inače, ona je svojevremo otkrila i kako je došlo do toga da izgubi krov nad glavom, te da zajedno sa kćerkom i unukom preživljava na rubu egzistencije.

- Kad sam iz Subotice krenula u Beograd, otac Toma i mama Viktorija prodali su moj dio zemlje i dali mi da kupim sebi stan u gradu. I jesam, u Nemanjinoj broj 3. Stanarsko pravo prenijela sam na kćerku, a onda su stigle nesrećne 90-te. Njena agencija je počela da gomila dugove. Neki ljudi, valjda zelenaši, izbacili su nas na ulicu. Onda smo često mijenjali podstanarske sobe, slagali dugove jedan na drugi... U tim neprekidnim seljakanjima izgubila sam sve fotografije. Nemam nijednu staru sliku, nijednu. Ne znam ni gdje mi je ostala Arena - pričala je kroz suze Gizela, koja je umrla boreći se do poslednjeg daha za srećniju sudbinu svoje ćerke i unuka.

Nadala se do poslednjeg dana, ali je nažalost tu nadu odnela u grob...

giz-2

Ne propustite