BACITE SE NA POSAO, VRT KAO IZ SNOVA: Ovo je najljepše cvijeće za sadnju u proljeće!

Sve za dom
BACITE SE NA POSAO, VRT KAO IZ SNOVA: Ovo je najljepše cvijeće za sadnju u proljeće!
.

Proljeće je za mnoge najljepše godišnje doba.

Vrijeme je toplije poslije duge i hladne zime. Drveće pupa a rano proljećno cvijeće cvjeta u živopisnim bojama. Nikad nije kasno da počnete saditi cvijeće u vašem vrtu kako bi uživali u njemu u kasno proljeće ili ljeto.

vrt8

Kada je najbolje vrijeme za sadnju?

Ne postoji određeni datum kad morate da sadite cvijeće. Sadnja cvijeća isključivo zavisi od vremenskih uslova i vrste biljke. Neki ljubitelji cvijeća već sa prvim zracima sunca počinju da sade cvijeće, što je pogrešno. Neke biljke neće preživjeti povremene mrazove koji se javljaju u rano proljeće.

Sadite biljke nakon što prestanu mrazevi. Biljke koje se presađuju s mjesta na mjesto mogu se presaditi čim vlažnost zemlje to dopusti i kad se zemlja odmrzne. Gomolji se mogu saditi čim temperatura zemlje pređe 5 stepeni Celzijusa.

Najbolje cvjetnice za sadnju: 

Ukoliko želite da vam vrt već sa februarom procvjeta sadite biljke koje će vam cvjetati dugi niz godina npr. tulipane. Isto tako neke biljke koje posadite u proljeće daće vašem vrtu živopisnost boja u jesen.

Pazite kad kupujete sjeme ili gomolje da je proizvedeno iste sezone kada ćete ga i saditi. Sadite poslije zadnjeg mraza. Sadite u zemlju koja je dobro drenirana i sa dosta komposta. Kada sadite pazite na preporučenu dubinu sadnje. Dobro zalijte poslije sadnje.

Cvijeće koje sadite dolazi u mnogo različitih varijacija. Pored vrste, cvijeće se razlikuje i po boji, obliku lišća, visini…

Probajte neke od ovih vrsta:

Begonije – rastu na zasjenjenim mjestima, ako želite da biljke rano procvjetaju sadite ih u zatvorenom prostoru početkom marta.

begonija-5-497x600
 

Dalije – predivne visoke biljke, koja svakom vrtu daju neku vrstu drame. Cvjetaju čitavo ljeto do prvih mrazeva.

shutterstock-55421455
 

Gladiole – kada usljed velikih vrućina sve ostale biljke se uspavaju, gladiole će vas oduševiti svojim rozdovima cvjetova.

gladiole-slika-62892197

 

Pored sezonskog cvijeća, koje smo iznad spomenuli, u vrt možete  posaditi i neko višegodišnje kojem ćete se oduševljavati iz godine u godinu.

Plamenac – sadite u dobro dernirano tlo, koje je u polasjeni.
Lažni ljiljan ili Hemerocallis – cvijeće koje voli vlažno tlo.
Clematis – je puzavica, obožava sunčane pozicije, dolazi u više boja.

 

Najbolje mahunarke za sadnju u proljeće

Antirrhinum kod nas poznatija kao zijevalica – pregršt cvjetova. Kako bi biljka što duže cvjetala odsjecite stare cvjetove.
Cosmos ili vrenica – je porodica u koju spadaju suncokreti, krasuljak. Sadi se u jesen ali rasađuje u proljeće.
Verbena – javlja se u dva oblika kao žbun ili kao puzavica, dobro podnose vrućine.

Prije sadnje cvijeća dobro proučite kako cvjeta, kad cvjeta, voli li hlad ili sunce, kako podnosi sušu… na osnovu svega toga izradite plan sadnje.

 

(Ureditedom) 

Ne propustite