Održavate li pravilno drvene kašike: Ovako su to naše nane radile

Sve za dom
Održavate li pravilno drvene kašike: Ovako su to naše nane radile

Drvene kašike za kuhanje vrlo lako mogu pući ili upiti mirise ako se ne održavaju pravilno. Ne smijete ih prati u mašini, ali postoji par savjeta koje su naše nane prakticirale i tako ih čuvale.

Alternativa silikonskim pomagalima u kuhinji


Metalni dodaci i dodaci od nehrđajućeg čelika lako se održavaju čistima, ali ne preporučuje se njihovo korištenje na teflonskim i osjetljivim površinama.

Silikonski nastavci mogu se prati u mašini za suđe i jednostavni su za korištenje, ali neke odbija njihova visoka cijena. Zato se obične drvene kašike ne mogu izbaciti iz mnogih kuhinja i domaćinstava.

Uz pravilnu njegu, mogu služiti dugi niz godina. Sklone su upijanju ne samo mirisa iz drugog posuđa i otpadne vode, već i hemikalija i sredstava za čišćenje koje se ispire s drugog posuđa.

Pravilno održavanje kašike
 

Drvenu kašiku je potrebno ručno oprati odmah nakon upotrebe. Perite deterdžentom i spužvicom, ali nemojte koristiti žičanu četku ili abrazivnu stranu spužvice.

Osušite drvenu kašiku odmah nakon ispiranja i ostavite je da se potpuno osuši u rešetki.

Dugo korištene drvene kašike imaju neugodan miris. Očistite ih limunovim sokom. Umočite je u limun, ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite. Tako su radile naše nane.

Neugodnog mirisa se možete riješiti i čišćenjem drvene kašike u mješavini vode i sode bikarbone. Ukoliko su natopljene masnoćom možete ih očistiti tako da ih kuhate u loncu s vrućom vodom 10 minuta.

Kako zaštititi drveno posuđe
Drvene posude i posuđe zaslužuju zaštitu. Za njihovo održavanje možete koristiti posebna mineralna ulja, pčelinji vosak ili emulziju za tretiranje drvenog posuđa.

Ni u kojem slučaju nemojte koristiti obična kuhinjska ili prehrambena ulja, naprotiv, uzrokuju miris drvenog posuđa.

Ne propustite