Miševi bježe kao ludi od mirisa ove biljke: Unesite je u kuću i rastjerajte ove neželjene goste

Sve za dom
Miševi bježe kao ludi od mirisa ove biljke: Unesite je u kuću i rastjerajte ove neželjene goste

Borba protiv štetnika poput miševa je duga i naporna. Svako rješenje koje vam padne na pamet je kratkotrajno i opet se vraća. No, sada vam otkrivamo trajno rješenje koje će rastjerati ove neželjene, nepozvane goste.

Za borbu protiv miševa u zatvorenom prostoru, možete posaditi odgovarajuće biljke kako se ne bi previše približili kući. Najbolji pristup je imati ove biljke u blizini kuće, idealno u područjima gdje mislite da bi se miševi mogli ušuljati. Najučinkovitije biljke protiv miševa možete pronaći na popisu u nastavku:

1. Luk i Bijeli luk

Da, to su dvije različite biljke, ali imaju vrlo slične arome i mogu se uzgajati u istim uvjetima. I Bijeli luk i luk uzgajaju se iz lukovica i potrebno im je sunčano mjesto i dobro drenirano tlo. Vlasac možete koristiti i kao sredstvo protiv miševa, a da ga zapravo ne uzgajate. Samo zgnječite četiri ili pet češnja bijelog luka i dodajte to u pola litre vode. Poprskajte oko pudera ili bilo gdje miševi postanu problem.

2. Kadulja

U većini umjerenih regija, kadulja će dobro prezimiti i rasti kao trajnica. Zbog jakog mirisa kadulja odbija miševe. Nije zahtjevna biljka i lijepo će rasti na svim vrstama tla sve dok postoji pristojna drenaža i treba biti osunčana veći dio dana. Kao trajnica, svake će godine rasti i može se razviti u grm.

3. Paprena metvica

Postoji mnogo različitih vrsta metvice, a sve imaju aromatične listove koji mogu otjerati i insekte i miševe. Kao i većina trajnica, metvica ne treba nikakve posebne uvjete za uzgoj i uspijevat će na svakom mjestu koje ima puno sunca. Ne vole suho tlo pa ćete ih u sušnim razdobljima morati zalijevati. Međutim, morat ćete pripaziti na biljke mente. Izuzetno su jake i lako mogu zauzeti cijeli vrtni prostor ako ih ne orezujete. Svi dodatni listovi mogu se lijepo osušiti za čaj ili kuhanje.

4. Lavanda

Većini ljudi ne treba razlog za uzgoj lavande. Između lijepog mirisa i lijepih ljubičastih cvjetova, uobičajen je izbor čak i kada miševi nisu problem, piše Krstarica.

Biljke koje treba izbjegavati

Drugi način na koji to možete promatrati jest identificirati biljke koje će vjerojatno privući miševe i izbjegavati ih u vašem dvorištu. Miševi vole puno povrća, posebno zelje i rajčice. Ako ih morate uzgajati, držite ih što dalje od kuće. Jagode su još jedan favorit za izbjegavanje ako imate problema s miševima.

Ne propustite