ZVUČI NEMOGUĆE, ALI ISTINA JE: Bebu izvadili iz majke, operisali je pa onda opet vratili natrag, a evo zašto!

Čudne priče
ZVUČI NEMOGUĆE, ALI ISTINA JE: Bebu izvadili iz majke, operisali je pa onda opet vratili natrag, a evo zašto!
.

Engleskinja Bethan Simpson (26) iz Essexa jedna je od prvih žena u Velikoj Britaniji na čijem su zametku u njenoj trudnoći, ljekari obavili operaciju zbog deformacije kičme i kičmene moždine pod nazivom spina bifida.

Riječ je urođenoj mani kičme i kičmene moždine, a događa se u prvim mjesecima života zametka kada ne dolazi do kompletnog zatvaranja tzv. kičmenih stepenica.

Inače, kad su u 20. sedmici Bethanine trudnoće ljekari dijagnosticirali ovaj poremećaj, prva im je reakcija bila savjetovati je da prekine trudnoću. Budući da njoj i suprugu Kieronu to nije bila prihvatljiva opcija, odlučili su se na tzv. ‘otvorenu operaciju fetusa’, koji je značio operacijukičmene moždine na bebi, koju su morali izvaditi iz majčine utrobe i onda vratiti natrag.

Operacija je dobro prošla, a Bethan bi svoju djevojčicu trebala roditi u aprilu. Do sada se ova rizična operacija izvodila uglavnom u Belgiji, gdje je već uspješno operisano dosta djece iz Velike Britanije. Kod Bethan su na redovitom trudničkom ultrazvuku ljekari prvo primijetili da bebina glava nije normalne veličine, nakon čega su je poslali u Essex gdje je bebi dijagnosticirana spina bifida.

– Rekli su nam da možemo birati, nastaviti trudnoću kako je išla do tada, prekinuti je, ili pristati na operaciju ‘popravljanja’ ploda. A samo nam je zadnja opcija bila prihvatljiva – ispričala je Bethan, a nakon toga je uslijedio niz ultrazvuka i provjere plodne vode da se utvrdi je li dijete spremno za takav zahvat.

Kriteriji za takvu operaciju su, kako kaže Bethan, jasni – majka ne smije imati nikakve probleme s posteljicom, skraćeni cerviks ili višak kilograma. Nakon što su ljekari odobrili operaciju, došli su hirurzi iz cijelog svijeta:

– Na mene su pazili najpoznatiji hirurzi iz svih dijelova svijeta i sa najboljih britanskih i belgijskih Medicinskih univerziteta – ispričala je Bethan čijoj su bebi ti ljekari ‘preusmjerili kičmenu moždinu’. Ona se trenutno dobro oporavlja i veseli se aprilu kada će prvi put ugledati svoju curicu. No, kako kaže, dobar ishod nije uvijek slučaj, pa se kod 80 posto takvih trudnoća roditelji odlučuju istu prekinuti.

0bc50405f0d7fb10be3f

– Ovo nije smrtna presuda – istaknula je Bethan, koja od početka misli da je njena djevojčica itekako imala šanse preživjeti opasni postupak. Napominje da je operacija svakako rizična, ali da spina bifida ‘više nije što je nekada bila’. Za svoju curicu kaže da je ‘posebna i da je dokazala koliko zaslužuje ovaj život’.

Što je Spina bifida?
Spina bifida je poremećaj u razvoju kičme i kičmene moždine zbog kojeg ostaje rupa u kičmi. Svake se godine u SAD-u rodi 1500 djece s tom manom, dok u Velikoj Britaniji pogađa jedno na 1000 djece. Većina slučajeva se otkrije i prije rođenja, negdje oko 20. sedmice trudnoće.

U najgorim slučajevima membrane i kičmena moždina tvore rupu u djetetovoj kičmi koja se ne može ispraviti, što pak nervni sistem čini ranjivijim na infekcije koje su ponekad kod takve djece fatalne.

U većini se slučajeva stanje popravlja nakon djetetovog rođenja, ali je često nervni sistem ipak već narušen, pa dolazi do parcijalne ili potpune paralize donjih udova, crijevne ili urinarne inkontinencije ili gubitka osjeta na koži. Do stanja dolazi zbog malformacije lobanje pri kojoj se donji dijelovi mozga povlače dolje, prema kičmenoj moždini.

Ne propustite