STARI RECEPT ZA PALAČINKE: Tanke i mekane kao duša
Mlade kuharice najviše plaši strah od neuspjeha, ali sa ovim receptom i potpune početnice će biti na sigurnom.
SASTOJCI
3 jaja
300 g brašna
500 ml mlijeka ili vode
2 kašike ulja
na vrh kašičice soli
1. Sipajte brašno u posudu, pa dodajte jaja i dobro izmiješajte. Dodajte mlijeko ili vodu. Zatim dodajte so i dvije kašike šećera, pa dobro sjedinite, tako da smjesa bude jednolična i bez grudvica. Tijesto ne treba da bude previše gusto, ako je potrebno dodajte malo kisele vode.
2. Tijesto sipajte kutlačom u tiganj, u kom ste prethodno zagrijali nekoliko kapi ulja. Malo okrećite tiganj kako bi se smjesa ravnomjerno rasporedila do ivica. Obradite pažnju da ne sipate previše smjese kako bi vam palačinke bile što tanje.
3. Kad palačinka počne da se odvaja od tiganja, vrijeme je da je okrenete na drugu stranu. Pecite je tako još oko pola minuta, pa izvadite na tanjir.
4. Ostalo vam je još da ih nafilujete po želji - da li će biti slatke ili slane, sami odučite. Bilo sa kremom, džemom, orasima ili stare dobre sa šećerom.