Odjednom sam postala BIJESNA, a dečka sam SVAKI DAN OPTUŽIVALA ZA OVO: Tek kad sam dobila temperaturu saznala sam ŠTA mi je i VIŠE NISAM BILA ISTA OSOBA!

Čudne priče
Odjednom sam postala BIJESNA, a dečka sam SVAKI DAN OPTUŽIVALA ZA OVO: Tek kad sam dobila temperaturu saznala sam ŠTA mi je i VIŠE NISAM BILA ISTA OSOBA!
.

Prvo sam postajala sve uvjerenija da me dečko vara. Ljutila sam se za svaku sitnicu i bivala paranoična. Onda sam dobila temperaturu i te noći konačno je bilo jasno šta se sa mnom zaista dešava, a bolest je od mene napravila potpuno drugu osobu.

Prvo sjećanje ove mlade žene na nedavne događaje je sledeće - budi se u bolnici i okupljenim ljekarima saopštava "da nosi poruku od Boga i da je poslata sa nebesa".

Nikad prije toga Evi nije bila religiozna. Nikada se nije bavila takvim pitanjima niti ulazila u teološke rasprave. Prije toga, bila je jedna prosečna devojka, sa prosečnim interesovanjima. Živela je sa tadašnjim dečkom i sve je teklo normalno. Međutim, onda su uslijedili mjeseci u kojima se dešavalo nešto izuzetno čudno. Prosto se pretvarala u drugu osobu.

- Tri mjeseca prije nego što je uslijedio pravi napad, postajala sam sve paranoičnija i užasno ljuta zbog stvari koje inače ne bih ni primijetila. Sada mi je jasno da su to bili simptomi - kaže ona.

Nedelje su prolazile a njoj je bilo sve gore i gore. Kada ju je jedne večeri oborila i groznica od gripa, pozvala je roditelje upomoć.

- Mama i tata su odmah shvatili da nešto nije u redu sa mnom i da to nije samo grip. Odveli su me kod sebe kući gde sam doživjela napad. Krenula mi je pjena na usta, a oči su mi se potpuno okrenule ka unutra. Kažu da je bilo prestrašno - kaže ova devojka.

Ipak, sve čega se ona sjeća je buđenje u bolnici i pogled na kesu za kateter kraj njene postelje. Pojma, kaže, nije imala o čemu se radi.

- Samo sam osećala užasan bol u jeziku koji sam skoro pregrizla u toku napada. Nisam mogla ni da pričam - kaže Evi.

Sve je kulminiralo kada je odjednom, dok su ona i dečko ležali u krevetu, pomislila da joj je mama umrla.

- Uspravila sam se u šoku, potpuno sigurna da mi je mama mrtva, kao da mi je neko to upravo saopštio. Insistirala sam da me dečko što prije vodi kod nje. Umjesto toga, odveo me je u bolnicu, gde su mi ustanovili psihoze - kaže Evi.

zgsk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvtkdrn01eqv8vngqxzji3zty2ytaynmzjmgq3ywe0mgfmzdezn2iznzguanblz5gtas0cngcbotab

Na kraju, bilo je jasno šta joj se događa - encefalitis, odnosno akutno zapaljenje mozga.

- Ja prosto više nisam znala ko sam u tom trenutku. Smještena sam u bolnicu. Sjećam se da sam pokušavala da skočim kroz prozor, dok me je osoblje sprječavalo. Ta bolest me je potpuno promijenila. Naravno, i moja veza sa tim dečkom je okončana. Prosto, nije mogao niti umio da se nosi sa tim i razumijem ga - kaže Evi.

- Dugo je mama morala da me oblači i šminka. Ugojila sam se zbog terapije steroidima. Bila sam stalno umorna i nevjerovatno sam zahvalna roditeljima što su bili uz mene - kaže Evi.

Danas je u vezi sa novim dečkom, sa kojim je išla u srednju školu. On zna sve o njenom encefalitisu i kaže da joj je mnogo pomogao da se oporavi.

- Nekad i dalje djelujem čudno, ali generalno sam potpuno oporavljena i ponovo ja postajem stara ja - zaključuje Evi.

rj5k9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwxpfn01eqv8vyzbjnzk3yzcznwrlm2y5ndi0ztnhmdc4n2u1otbmyjkuanblz5gtas0cngcbotab

Encefalitis je akutno zapaljenje mozga, a ako bolest zahvati i kičmenu moždinu, nastaje encefalomijelitis. Može ga izazvati mnogo toga, ali najčešće su to virusi poput herpes simpleksa, rubele, varičela i sličnih. Takođe, uzrok može da bude hlamidija, ali i mnoge druge bakterije i gljivice, različiti toksini, alergeni i radioaktivni zraci.

Simptomi također variraju ali u najvećem broju slučajeva uvijek se javlja pospanost (mada u rijetkim slučajevima može da bude nesanica). Tu su i glavobolja, groznica, zbunjenost, zamor, a u odmaklom stanju i epileptični napadi, tremor, halucinacije i gubitak sjećanja.

 

Ne propustite