Ne prepadajte se: Ovo su čudni, ali normalni simptomi koji prate trudnoću

Mame i bebe
Ne prepadajte se:  Ovo su čudni, ali normalni simptomi koji prate trudnoću
.

Htjeli vi to ili ne, ali u paketu s trudnoćom dolaze i neke neobične stvari. Naravno, mislimo na simptome koji bi vas mogli pratiti dio ili ipak cijelu trudnoću. Evo koji su to:

Krvarenje iz nosa ili krvarenje desni

Promjena nivoa hormona može utjecati i na povećanje dotoka krvi u nosnice ili pak učiniti vaše zubno meso značajno osjetljivijim nego do sada. Ovi simptomi najizraženiji su u drugom tromjesečju.

873x400

Sindrom gniježđenja

Instinkt za čišćenjem i reorganizacijom životnog prostora osjetit će mnoge trudnice. To je način na koji vam vaše tijelo i podsvijest najavljuju da stiže beba pa ne čudi što se ovaj sindrom najčešće javlja pred sam kraj trudnoće.

Snažniji kosa i nokti

Uživajte dok traje! Naime, veći nivo estrogena i povećana cirkulacija osiguravaju dodatne hranjive tvari vašoj kosi i noktima pa postoje velike šanse da ćete već na početku trudnoće primijetiti kako su puno snažniji nego inače.

Crveni dlanovi i stopala koja užasno svrbe

Tokom trudnoće vaša se koža rasteže i to ne vrijedi samo za trbuh koji naočigled raste. Povećan dotok krvi u kožu i viši nivo estrogena su najvjerovatniji razlog za crvene dlanove i svrbež kože. Ipak, ovaj simptom nije uvijek bezazlen pa, ako se stanje počne pogoršavati, trebali biste posjetiti ljekara.

 

Ne propustite