Godinama se žalila kako se nešto MRDA U NJOJ, nije joj niko vjerovao, a onda su ljekari OVO otkrili!

Čudne priče
Godinama se žalila kako se nešto MRDA U NJOJ, nije joj niko vjerovao, a onda su ljekari OVO otkrili!
.

Mlada žena iz Mičigena, stara tek 28 godina, stalno se žalila ljekarima kako osjeća kao da se po njoj kotrlja lopta. To joj se, tvrdila je, dešavalo kad god bi iz ležećeg prelazila u sedeći položaj. Njene tegobe trajale su godinama, a niko joj nije mogao reći o čemu se zapravo radi.

Šest dugih i bolnih godina je ubjeđivala ljekare u svoje stanje a u međuvremenu je imala i bolove u stomaku na lijevoj strani koji su bili posebno gadni dok je ležala. Tek kada je ljekarima rekla da su joj se ti simptomi primirili nakon nedavne trudnoće, ljekarima je sinula jedna mogućnost i bili su u pravu.

Žena je, naime, imala „lutajući bubreg“, odnosno nefroptozu, stanje u kome jedan od bubrega upadne u karlicu kada osoba ustane.

78745-profimedia0004062816-ff

Kod ove žene u pitanju je bio desni bubreg koji je stalno propadao više od šest centimetara.

ŠTA JE UZROK?

Kako ljekari objašnjavaju, uzrok ovog stanja je procenat masti u organizmu. Obično su bubrezi obloženi debelim slojem masti koja ih drži na mjestu. Međutim, nekad, naročito kod mršavih žena, nema dovoljno masti koja bi ih držala na mjestu, pa počinju da „lutaju“.

– Jako je teško dijagnostikovati lutajući bubreg, inače vrlo rijetko stanje, uglavnom zato što, kada se radi snimanje, osoba leži pa je bubreg na svom mjestu, pa ljekari ni ne posumnjaju da tu leži problem – objasnio je ljekar.

Inače, žena nakon operacije kojom su joj šavovima „privezali“ bubreg za mjesto više nije imala nikakvih tegoba. 490009-clfk9lmahr0cdovl29jzg4uzxuvaw1hz2vzl3b1bhnjbxmvwkdnn01eqv8vzjcyzwzlodm4zdgxmzmznmezzmfiotmymtewogu3mwmuanblz5gtas0cngcbotab-ff

Ne propustite