Čudo od biljke: Gavez

Zdrav život
Čudo od biljke: Gavez
Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni korijen ili vrani gavez, samo je dio brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku.

Gavez (Symphytum officinale), volovski jezik, crni korijen ili vrani gavez, samo je dio brojnih imena kako u narodu nazivaju ovu, od davnina vrlo popularnu biljku. Za mnoge zagovornike narodne medicine ona predstavlja jednu od najdragocjenijih ljekovitih biljnih vrsta. 

Kod gaveza su ljekoviti listovi i korijen, koji se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Korijen se iskopa i opere, a da ne bi izgubio djelotvoran sluzavi sok, prvo se osuši, izreže na komadiće i dalje suši na toplom mjestu. Za razliku od korijena, listovi se suše na sjenovitim mjestima.

Ljekovitost gaveza čine etarska ulja, tanin, sluzi, holin i rjetka supstanca alantoin. Alantoin najviše djeluje na stvaranje novih ćelija tamo gdje postoje rane i ozljede, odnosno posjekotine, ispucalost, sportske povrede… Također, za spoljašnju upotrebu kod gihta i kostobolje nema boljeg ljeka od svježe nastruganog gaveza kojim se oblažu bolna mjesta.

Ukoliko na raspolaganju nema svježe biljke, može da se primjeni i tinktura gaveza, koja povoljno djeluje na neuralgične bolove, pogotovo ukoliko su oni u predjelu lica. Budući da gavez snažno djeluje na centralni nervni sistem, treba ga uzimati isključivo u malim dozama.

Tinktura se pokazala izvanrednom i kod liječenja upala nerava. Gdje god su na tijelu nastala bolna mjesta osjetljiva na pritisak, to se automatski odražava i na periferne nerve. U tom smislu, tinktura gaveza predstavlja jednostavan, prirodan i prikladan lijek. Ova tinktura se preporučuje i za regeneraciju kože lica.

Zagovornici ovog ljeka tvrde da ostarjelu, naboranu kožu, pogotovo oko očiju, poslije duže primjene vraća u normalno stanje. Pogotovo, ukoliko su promjene na koži nastale zbog upotrebe različitih kozmetičkih preparata. Tinktura se preporučuje i protiv upale vena. Posebno je djelotvorna ukoliko se kombinuje sa gospinom travom, kantarionovim uljem ili još bolje sa tinkturom od kantariona.

Korijen gaveza je djelotvoran kod katara želuca, bolesti bubrega ili jake menstruacije. Upotrebljava se i kod krvarenja želuca, bronhijalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja. Istovremeno, sušeni korjen može da se izgnječi ili izdrobi i pomješa sa mlakom vodom. 

Na taj način dobija se kaša koja se stavlja na oboljelo mjesto. Ispiranje usta sa izdrobljenim suhim korijenom, koji je pomiješan sa mlakom vodom i kamilicom, djeluje djelotvorno kod upale sluzokože usne duplje i dentalnog apscesa.

Također, oblog od lišća gaveza preporučuje se kod paralize, pri čemu se stavlja na oboljele ekstremitete. Lišće se koristi i kao dodatak kupkama kod reumatskih bolova, kostobolje, diskopatije i slabe cirkulacije.

U biljnim apotekama može se nabaviti i gel od gaveza. Riječ je o preparatu koji sadrži ekstrakt korijena gaveza čiji osnovni sastojci – sluzi, tanini, saponozidi i alantion – poboljšavaju epitelizaciju, drenažu i regeneraciju tkiva.

Njegova djelotvornost potvrđena je u liječenju istegnuća i iščašenja, reumatskih deformiteta ručnih i nožnih zglobova, kao i sportskih povreda i posttraumatskih stanja. Kao protivupalno sredstvo djelotvoran je i kod posjekotina, modrica, poslije ujeda insekata. Botaničari naglašavaju njegovu izuzetnu moć ubrzavanja srašćivanja kod preloma kostiju. Da bi se postigao potpuni efekat, na kožu ga treba nanositi nekoliko puta dnevno, ali nikako na otvorene i inficirane rane.


 
PREPARATI OD GAVEZA

Tinktura – Korijenje gaveza operite, očistite četkom, fino usitnite, stavite u flašu i prelijte votkom jačine 40 stepeni. Flašu držite na suncu ili pored peći dvije nedjelje, zatim procijedite sadržaj i počnite da je koristite za određene tegobe.

Obloge – Dobro osušeno korijenje sitno sameljite i pomiješajte sa toplom vodom i nekoliko kapi jestivog ulja, pa ga raširite na platnu. Tople obloge stavite na oboljelo mjesto i pričvrstite ih zavojem.

Mast – Mast od gaveza sprema se tako što se 10 kašika rendanog korijena pomješa sa 11 kašika ugrijane masti.

Posudu sa ovom smjesom pokrijte i ostavite da odstoji 12 sati, zatim je ponovo zagrijte i procijedite kroz platno. Procijeđeni sadržaj stavite u teglu i čuvajte u frižideru. Preparat je djelotvoran kod manjih povreda i hemoroida.

 

ČAJEVI

* Protiv bronhijalne astme: Pet grama korijena gaveza kuhajte pola sata u pola litra vode, zatim ostavite da odstoji dvadeset minuta i procijedite. Ujutru na prazan stomak popiti jednu šoljicu, a zatim svakih pola sata dvije supene kašike spremljenog čaja. Pred spavanje opet popiti jednu šoljicu.

* Protiv čira na želucu: Mješavina od po sto grama gaveza i nevena, kao i 50 grama troskavice (Polygonum aviculare) staviti u 250 mililitara vrele vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji tri minute, a zatim procijediti. Tokom dana piju se dvije-tri šolje u rijetkim gutljajima.

* Za pospješivanje mokrenja: Jednu veliku kašiku lišća i cvijeta gaveza prelijte sa pola litra ključale vode, poklopite, ostavite da odstoji petnaest minuta, a zatim procijedite. Pije se dva puta dnevno, ujutro na prazan stomak i uveče prije spavanja po jedna čašica. Ovaj čaj je dobar i protiv grčeva u stomaku.

 

(novosti.rs)

Ne propustite