MJEŠAVINA KOJA JE DOMAĆICE OSTAVILA BEZ TEKSTA: "Ovaj domaći prašak OD STARE ODJEĆE PRAVI NOVU"

Sve za dom
MJEŠAVINA KOJA JE DOMAĆICE OSTAVILA BEZ TEKSTA: "Ovaj domaći prašak OD STARE ODJEĆE PRAVI NOVU"
.

Žena se na forumima kunu u ovu mješavinu. 

One navode da je to najbolje sredstvo za pranje veša koje su ikada probale. 

odjeca1

Ukoliko želite kod kuće napraviti ovu mješavinu, potrebno vam je: 

-  Topla voda.

- 1/4 šolje boraksa (natrijum borata)

- 1/4 šolje sode bikarbone.

- 1/2 šolje praška za pranje veša po želji.

prasak

 

Žene na forumu kažu da ova smjesa uklanja prljavštinu i tvrdokorne mrlje. Ne samo to, nego će zbog nje tragovi znoja nestati bez traga, a žene još kažu i da bukvalno "resetuje" odjeću na fabrička podešavanja, odnosno, vraća joj prvobitni izgled.

masinaaa

Ono što sa ovom mješavinom treba da uradite je da u nju potopite odjeću i ostavite da stoji nekoliko sati, a potom operite odjeću standardno, na ruke ili u mašini potpuno je svejedno.

ŽENA OTKRILA TAJNE IZ RADNJE ZA HEMIJSKO ČIŠĆENJE

Vjerovatno vam se nekada desilo da ste pokušali da operete košulje, a nakon što ste ih izvadili iz mašine kragna i donji dio rukava i dalje su bili prljavi?

Ne brinite, rješenja postoje. 

Donosimo vam nekoliko savjeta iz radnje za hemijsko čišćenje.

odjeca1

Pripremite košulje prije pranja

Koža na vratu prirodno je masnija i na tom dijelu žlijezde lojnice pojačano rade. Kako biste izbjegli masne mrlje, košulje perite na temperaturi od minimalno 60 stepeni, pa ih dodatno pripremite prije nego ih ubacite na pranje.

kosulje2

U plastičnu posudicu stavite 3 decilitra tople vode i puni čep tečnog deterdženta za pranje rublja. Izmješajte i uzmite četku s grubljim vlaknima (malo mekše od onih sa kojima su naše bake prale tepihe).

Umočite u mješavinu vode i deterdženta i lagano, ne oštećujući materijal, izribajte kragnu i rukave. Potom ih stavite u mašinu, a masnoći i prljavštini više neće biti traga.

MAŠINA ZA PRANJE POSUĐA MOŽE POSLUŽITI I U DRUGE SVRHE! Olakšajte sebi i upotrijebite je za pranje mnogih drugih stvari!

 

Kako spasti perjanu jaknu ako izgubi punoću

Oprali ste svoju najdražu pernatu jaknu i perje se nakon sušenja sklupčalo u grudvice, i jakna je izgubila punoću? Ne brinite. Svaku grudvicu ručno razbijte, gurajte prstima perje u svim smjerovima, raspoređujući ga po dijelovima jakne. Zamislite kao da razdvajate loptice vate.

jakna

Ukoliko imate mašinu za sušenje veša jaknu stavite unutra kako bi dobila svoj prvobitni oblik. Pripazite da u mašinu za sušenje stavljajte već suvu jaknu i ne držite je unutra duže od 10 minuta. U protivnom se materijal može “spaliti” od visoke temperature. Takođe, jakne u mašini perite same, bez druge odjeće, na nisko jtemperaturi i sa 4-5 komada loptica za tenis. Nikad vam se vuna ni perje neće zgrudvati.

Kako oprati skijašku jaknu

Ako imate skijašku jaknu, vjerovatno znate koliko je teško kvalitetno oprati, pogotovo nakon povratka sa skijanja. Zbog sastava tkanine većina takvih jakni ne može na hemijsko čišćenje, a ponekad vam se čini kako je pranje u mašini za veš nedovoljno kako bi se uklonila sva prljavština.

jakna1

Postupak je isti kao kod košulja, samo ovdje trebate ribati, ribati i ribati dok ne dobijete bicepse i tricepse u roku od 10 minuta.

Jako je važno ovaj postupak obaviti prije prvog pranja jer će se u suprotnom prljavština fiksirati u materijal i svaki sljedeći put biće sve teže očistiti je. Ovaj postupak možete praktikovati i prilikom pranja torbi od istog materijala. Takođe, ne zaboravite teniske loptice. Svakako ne pretjerujte za deteržentom, a za obojeni veš ne koristite deterdžent u prahu već tečni.

 

 

Ne propustite