ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Pas može prepoznati LOŠU OSOBU, obratite pažnju na ove SIGNALE!

Kućni ljubimci
ISTRAŽIVANJE POKAZALO: Pas može prepoznati LOŠU OSOBU, obratite pažnju na ove SIGNALE!
.

Pas ili mačka? O ovom pitanju se godinama raspravljalo, a danas vam donosimo jednu zanimljivu činjenicu koja će vam možda pomoći u odabiru kućnog ljubimca.

IZGUBILA SAM KLJUČ OD STANA I OTIŠLA DA GA NAREŽEM: Kad sam čula šta BRAVAR TRAŽI OD MENE, počela sam plakati od muke!​

Nedavna studija pokazala je kako psi mogu prepoznati pouzdanu osobu i pomoći nam da otkrijemo trebamo li vjerovati toj osobi.

1

Istraživanje je proveo naučnik Akiko Takaoka sa Sveučilišta Kyoto u Japanu. On je želio promjeriti da li će pas vjerovati osobi koja ga je slagala, a eksperiment su podijelili na 3 djela.

U eksperimentu vlasnici psa najprije bi ukazivali na posudu s hranom. Pas će krenuti prema njemu. Tada bi se ukazala posuda bez hrane. Psi su shvatili da su prevareni.

Poznato je da će psi krenuti prema objektu koji će im vlasnik ukazati. Prema tome, vjeruje se da psi mogu razumjeti ljudske geste. A ako su geste nedosljedne, pas može postati nervozan i pod stresom.

2

Kada su im to uradili i treći put, psi nisu željeli da slušaju vlasnika. U pokusu je sudjelovalo 34 pasa, a svi su pokazali iste rezultate, prema časopisu Animal Cognition Journal. Psi bi iskoristili svoje prethodno iskustvo kako bi znali da je osoba nepouzdana.

G. Takaoka planira nastaviti eksperiment s vukovima jer su najbliži srodnici pasa. Trenutni eksperiment također dokazuje da su psi znatiželjni o novim stvarima.

Istraživači su zaključili da psi imaju mogućnost prepoznavanja kada se nekko loše odnosi prema njihovim vlasnicima, te se prilagođavaju toj situaciji.

3

Istraživači su zamolili vlasnike da pred svojim psima odigraju scenarije u kojima se različito ponašaju. Volonteri su se pretvarali da ne mogu otvoriti limenku i tražili su pomoć dva istražitelja koji su bili s njima. U prvom scenariju, jedan od istraživača je pasivno stajao dok je drugi pomagao vlasniku. U drugom scenariju, jedan istraživač je samo stajao pasivno ne reagirajući, dok je drugi direktno odbio pomoći.

U oba slučaja je kraj scenarija bio da istraživači ponude psu poslasticu.

4

A rezultati su veoma zanimljivi:

1. U prvom scenariju, psi su podjednako uzeli poslastice od jednog i drugog istraživača.

2. U drugom slučaju, gdje je jedan od istraživača bio otvoreno bezobrazan prema njihovom vlasniku, psi su u velikom postotku ignorirali istraživača i zanemarili danu poslasticu.

Ako vaš pas ne voli vaše prijatelje, možda biste trebali preispitati vaše prijateljstvo.

"Znala sam da ću se razvesti čak šest mjeseci prije nego što sam se uopšte i udala"

Ne propustite