EVO ZAŠTO PSI IGNORIŠU NEKE LJUDE: Mogu da osjete nešto što čovjek nikad ne bi mogao

Kućni ljubimci
EVO ZAŠTO PSI IGNORIŠU NEKE LJUDE: Mogu da osjete nešto što čovjek nikad ne bi mogao

Bilo je mnogo studija koje pokazuju da pas ne samo da vas čini zdravijim i srectnijim, već vas čini i boljom osobom. Od jačanja imuniteta do učenja djece kako da se nose sa gubitkom, usvajanje psa je dobro za vas i vašu porodicu. Ali naše ponašanje sa psima utiče i na njih.

Bright Side je istražio nedavnu studiju o psima koja je otkrila da ako svjesno lažete svog psa, on može da nanjuši istinu. Evo iznenađujućih rezultata.

Za ispitivanje je analizirano 260 rasa pasa.

Rašireno je vjerovanje da mi ljudi, kao vrsta, nismo najbolji u otkrivanju obmane. Ali mogu li psi razlikovati istinu od laži? Istraživači sa Univerziteta u Beču pokušali su da saznaju. Da bi to uradili, proučavali su 260 različitih rasa pasa.

Prvo poslastica, pa trik

Studija je sprovedena pomoću trika sa 2 posude gdje je jedna držana prazna, a druga je sadržala skrivenu poslasticu. Prvo, psi su obučeni da prate uputstva jedne osobe, birajući koja od 2 činije sadrži skrivenu poslasticu. Kada je pas poslušao i pravilno izabrao, dobili su poslasticu.

Onda je došao trik. Psi bi gledali kako druga osoba mijenja poslasticu iz jedne činije u drugu. A u nekim slučajevima bi postojala i treća osoba koja bi bila nemi posmatrač. Isti eksperiment je sproveden samo sa drugom osobom koja im je davala uputstva, ili čak sa trećom osobom koja je to radila.

Psi su ignorisali osobu koja ih je lagala

Studija dokazuje da vaš pas može reći kada neko laže

Drugi čovjek bi davao savjete, namjerno prevarivši psa pokazujući pogrešnu i praznu činiju.

Iznenađujuće, kada bi psi znali da ih dotični čovjek obmanjuje, ignorisali bi savjet. Istraživači su došli do zaključka da su psi znali kada ih ljudi lažu i ignorisali komande.

Psi također nisu primijetili netačan savjet

Treći čovjek ponekad nije bio prisutan kada je drugi izvršio promjenu. Nakon prebacivanja, treća osoba bi se vratila. Ali nisu znali gdje je poslastica i nasumično bi pokazivali na jednu od činija. Pošto nisu bili prisutni tokom razmjene poslastica, psi bi uglavnom ignorisali njihove savjete.

Dokazi su ukazivali na to da su psi znali da treći čovjek ne zna gdje je poslastica i stoga ih nisu slušali.

Psi mogu nanjušiti istinu čak i u odsustvu obuke

Naučnici su konačno zaključili da psi mogu da razlikuju tačnu i lažnu izjavu, pod uslovima zadatka promene lokacije, kao što je zamjena činija sa poslasticama. Također su vjerovali da kućni ljubimci ne mogu samo da izvuku potrebne informacije od svojih ljudi, već i da razumiju njihove namjere i uvjerenja.

Ne propustite