AKO RAZMIŠLJATE O ODLASKU U NJEMAČKU PAZITE SE: Evo kako se odnose prema stranim radnicima i u kojim sektorima je najgore!

Kiosk
AKO RAZMIŠLJATE O ODLASKU U NJEMAČKU PAZITE SE: Evo kako se odnose prema stranim radnicima i u kojim sektorima je najgore!
.

Poslodavci u Njemačkoj redovno iskorištavaju strance koje manje plaćaju, zapošljavaju bez ugovora o radu i prisiljavaju da rade prekovremeno, a da im prekovremeni rad ne plaćaju upozorio je u srijedu njemački Institut za ljudska prava. 

OVAJ HRVAT SPAKOVAO KOFERE I OTIŠAO U NJEMAČKU: A sada je otkrio kako se snašao, OVO NIKO NE MOŽE DA VJERUJE

Poslodavci se ne libe da isplaćuju strancima, među kojima su Sirijci i Iračani pristigli 2015. ali i Rumuni, Bugari i Latinoamerikanci, mnogo manju platu od minimalne koja je trenutno 8,84 eura bruto po satu. Neki strani radnici moraju da rade i prekovremeno, što im nije plaćeno, ili ih poslodavci smještaju u neprikladne uslove, ističe institut koji je razgovarao s više desetina stranih radnika, navodi se u izvještaju podnijetom njemačkom parlamentu. 

njemacka7

Takve situacije su česte, ističe se, u sektoru građevine, u fabrikama za preradu mesa, ali i u zdravstvu, pružanju usluga čišćenja i u ugostiteljstvu

U izvještaju se upozorava i na to da stranci često rade bez ugovora o radu i ne dobijaju platnu listu, što im otežava eventualno podizanje tužbe na sudu.

autobus-odlazak

Njihovi poslodavci ne uplaćuju im ni doprinose.

"Zapravo, ti ljudi nemaju gotovo nikakvu mogućnost da se obrate sudu u vezi sa zahtjevima za platu", izrazila je žaljenje direktorka instituta Beta Rudolf na predstavljanju izvještaja.

njemacka

Njemačka je 2015. primila oko milion migranata, uglavnom iz Iraka i iz Sirije. Ta odluka Angele Merkel bila je na meti kritike, ali su je poslodavci podržavali.

Ne propustite