OVAJ HRVAT SPAKOVAO KOFERE I OTIŠAO U NJEMAČKU: A sada je otkrio kako se snašao, OVO NIKO NE MOŽE DA VJERUJE

Kiosk
OVAJ HRVAT SPAKOVAO KOFERE I OTIŠAO U NJEMAČKU: A sada je otkrio kako se snašao, OVO NIKO NE MOŽE DA VJERUJE
.

Mario je već odranije poznat hrvatskoj javnosti jer je komentarisao loš odnos hrvatskih poslodavaca prema radnicima i smanjenje PDV-a od jedan odsto, što je Vlada razmatrala kao meru spriječavanja iseljavanja.

h

Naime, kada je dobio otkaz u firmi u kojoj je radio osam godina, 34-godišnji Mario Sraga iz Osijeka spakovao se i otišao u Njemačku.

hh

Nezadovoljan uslovima rada i lošim životnim standardom u Hrvatskoj, odlučio je kao i mnogi drugi sugrađani, da sreću potraži u inostranstvu. Imao je sreću jer je njegov cimer, Zoran Marinković, prije više od tri godine, pripremio teren. Kada je saznao za slobodno radno mjesto, pozvao je Marija i pomogao mu oko smještaja.

h3

Sada živi u Švarcahu, nedaleko od Minhena.

h5

"Ne mogu reći da je novac jedini problem. Problem je sve drugo kod nas. Od završetka školovanja promijenio sam desetak poslova uglavnom zato što poslodavac nije plaćao, ili sam postao višak radne snage ili sam dugi niz godina radio na određeno, kao što sam posljednjih osam godina radio u TDR-u. Sve se svodi na samovolju hrvatskih menadžera koji umjesto da da zaštite zaposlene, još ih i zakidaju za njihova prava. To nije tako u drugim zemljama gdje posluju te multinacionalne kompanije. Ovdje, u Njemačkoj, kako se dogovoriš s poslodavcem, tako je. Nema sitnih slova koja si trebao čitati u ugovoru, pa si na kraju zakinut za svoja prava i novac. Zaposleni se poštuje, a odmor i slobodni dani su zakon. Sasvim neka druga priča", objasnio je Mario.

h9

Selo u kojem žive je prekrasno, poslovi ništa naporniji nego u Hrvatskoj, a plate i više nego solidne. Početničke budu nešto ispod 2.000 eura, ali uz zalaganje, brzo se napreduje što se i finansijski odražava na platu. Stan su iznajmili za svega 500 eura, u šta su uključene i režije.

h10

Kažu da bi mjesečna kirija za takav stan u Minhenu bila oko 1.400 eura, pa im se isplati da žive Švarcahu. Novim sugrađanima zadovoljna je i lokalna zajednica, potvrdio je načelnik opštine Georg Edbauer.

h7

"Ljudi koji dolaze u naše mjesto i naše okruženje su vrijedni ljudi, koji žele da rade, a ne stvaraju probleme i nama je drago što su tu. Mislimo da je to za našu zajednicu pozitivno", istakao je Edbauer.


Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme bilježi se porast dolazaka radnika iz istočne Evrope, ali smatra da nema bojazni jer su njemačkoj ekonomiji potrebni takvi radnici.

h6

Zanimljivo je i da njemačko stanovništvo migrira zbog posla. Istina u manjem broju, ali na daleko većoj udaljenosti. Velike fabrike sele svoja postrojenja u Kinu, Indiju i Meksiko. Upravo je gotovo polovina stanovnika susjednog sela otišla u Meksiko.

k

Dvojica donedavnih Osječana o stalnom povratku u Hrvatsku ni ne razmišljaju. Ne vide perspektivu, a kao i većina žele da žive u uređenoj državi gdje će se njihov rad cijeniti na odgovarajući način. A za njih je to Njemačka.

VRIJEME JE DA NAUČITE! 10 stvari koje cijelog života radimo pogrešno a da vam to nije bilo ni na kraju pameti

Ne propustite