OSVANULE FOTOGRAFIJE

IZ SAVE IZRONILA NEMAN STARA 2.000 GODINA: Mještani u SRBIJI na nogama, OVO NIKADA NIJE VIĐENO! (FOTO)

Objavljeno:08.11.2018 - 10:22
A A A Times Arial

Foto: Telegraf.rs

Stanovnici Sremske Mitrovice prošle sedmice prisustvovali su nevjerovatnom događaju, a novinarke portala "Telegraf.rs"  sve je to zabilježila fotografijama.

PRIČA IZ ZAGREBAČKOG TRAMVAJA HIT NA BALKANU: Ustupio je mjesto trudnici, ali ovo ni u ludilu nije očekivao!​

Naime, na obali Save grupa muškaraca sa riječnog dna izvukla je neobičan drveni čamac.

sodros-dunav-dunavac-camac-jutro-zora-jpg-660x330

Iako se nagađalo da je star nekoliko hiljada godina, direktor Muzeja Srema, Saša Bugadžija, osporio je polemisanja i objasnio o kakvom čamcu se zapravo radi.

Čamac koji je dopremljen u Muzej Srema znatno je mlađi od početne pretpostavke njegovih nalazača i javnosti koja je videvši slike drvene konstrukcije koja podseća na drevna plovila donijela zaključak da se radi o nalazu starom preko 2.000 godina.

Kako ističe direktor Muzeja Srema Saša Bugadžija, ovaj oblik čamca je korišten u dugom vremenskom periodu, od praistorije pa sve do Turaka i otuda početna zabuna oko njegove starosti.

 – Bez ekspertize mi ne možemo biti u potpunosti sigurni koliko je čamac star, ali prema onome što sada znamo, a to najčešće ne odstupa od konačne istine, sigurno je da nije star nekoliko hiljada godina, koliko je bilo riječi, već datira iz vremena turske dominacije na ovim prostorima. Bilo kako bilo, radi se o rijetkom i izuzetno vrijednom nalazu koji predstavlja značajno kulturno dobro i tako se prema njemu i odnosimo. Dalja analiza podrazumeva dublju analizu drveta, ali ne vjerujem da će biti većih odstupanja od trenutnih pretpostavki. Kada brod bude poslat u Zagreb, gdje će se obaviti ispitivanja, moći ćemo da kažemo nešto više - naglašava Bugadžija.

Ipak, prema prvim stručnim nalazima koji su objavljeni u Muzeju Srema, brod je napravljen od hrasta u jednom komadu.

- Radi o monoksilu, rađenom od jednog drveta, najvjerovatnije hrasta i to u periodu između 16. i 18. vijeka. Čamac je dugačak deset metara, na njemu su vidljivi tragovi dorade, a uočljivi su i metalni ubojci za jačanje konstrukcije - dodao je prvi čovjek muzeja.

SVI SE POLOMIŠE DA NAĐU AUTOBUS MEĐU AUTOMOBILIMA, ALI NIKOME NE USPJEVA: Možete li ga naći za manje od 5 SEKUNDI? (FOTO)

(Novi.ba/Telegraf.rs)

  
 

NAJGLEDANIJI VIDEO DANAS NA PORTALU:

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Novi.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Novi.ba!