Obucite Cicu! (FOTO)

Sjećate li se
Obucite Cicu! (FOTO)
Lutke od papira - iscrtani i izrezani likovi od hartije, korišćene prvobitno u magazinima i novinama kao reklame za modnu i tekstilnu industriju, brzo su postale omiljeni predmet dječije igre. Dana 26. oktobra 1968. godine pojavila se čuvena Cica i odjeća za nju.

cica8

Lutke od papira - iscrtani i izrezani likovi od hartije, korišćene prvobitno u magazinima i novinama kao reklame za modnu i tekstilnu industriju, brzo su postale omiljeni predmet dječije igre. Preko cijelog lista papira štampani su crteži figure djevojčice, dječaka ili odrasle osobe, kao i pojedini odjevni predmeti, a igra se sastojala od isjecanja lutke i odjeće s priloženog papira i njeno odijevanje.

cica

“Politikin Zabavnik” je 12. oktobra 1968. godine izdao “Obucite Denisa” sa crtežom omiljenog junaka stripova Denisa Vragolana i nekoliko dijelova odeće, a 26. oktobra 1968. godine pojavila se čuvena Cica i odjeća za nju.

cica7

Jednostavna predstava bucmaste djevojčice sa tri plava čuperka ubrzo je postala omiljeni lik dječije zabave. Denisa, Cicu, Margaretu, Baku Staku, Anu, Vesnu, mamu i druge do juna 1970. godine crtao je i oblačio poznati srpski modni kreator Čedomir Čedomir, a onda je tu ulogu prezuela autorka izložbe u Etnografskom muzeju Vladana Likar-Smiljanić, kojoj je pomagala sestra Biljana Likar-Popović.

cica5

Uvedena je i redovna rubrika koja je postojala u svakom broju, a koja je nazvana “Cicin kutak” po novinarki Cici Milivojević koja ju je vodila. U “Cicinom kutku” su bile papirnate lutke za oblačenje, ali i uputstva kako se pravi namještaj za lutke, šije, kuha.

cica2

Cica je, inače, nastala po ugledu na jedan američki strip. 

Ne propustite