Ova bolest ne bira, pogađa i bogate i slavne: Od neizlječive bolesti boluje preko dva miliona ljudi

Zdrav život
Ova bolest ne bira, pogađa i bogate i slavne: Od neizlječive bolesti boluje preko dva miliona ljudi
.

Američka glumica Selma Blair otkrila je da boluje od multiple skleroze. Kako je otkrila na Instagramu, bolest joj je dijagnosticirana prije dva mjeseca, iako je simptome osjećala duže vrijeme.

ad

"Imam multiplu sklerozu. Invalid sam. Ponekad padnem. Stvari mi ispadaju iz ruku. Sjećanja su mi maglovita... A moja lijeva strana traži upute pokvarenog GPS-a za smjer kretanja", napisala je Blair na svojem Instagramu. ž

1

Otkrila je da joj je bolest 16. kolovoza dijagnosticirao neurolog Jason Berkley, brat glumice Elizabeth Berkley. 

"Godinama sam imala simptome, no nisam ih shvaćala ozbiljno sve dok nisam pala pred prijateljem koji me natjerao da otiđem na pregled. Mislila sam da je riječ o uklještenju živca. Od ove neizlječive bolesti vjerojatno bolujem najmanje 15 godina", napisala je, dodavši da je sve počelo s bolovima u vratu. 

novi


Procjenjuje se da od ove kronične autoimune bolesti središnjeg živčanog sustava boluje oko 2,3 milijuna ljudi, a uglavnom pogađa žene između 18. i 50. godina. Njen uzrok je nepoznat i nepredvidljiv, a istraživanja pokazuju da nastaje djelovanjem čimbenika okoline i utjecajem genetske sklonosti.

Prošle je godine u Hrvatskoj bilo 6500 oboljelih od multiple skleroze,  a lijek za učinkovito izlječenje za sada ne postoji.

1

Anđa Marić s bolešću se bori šest godina. Liječnici su joj u početku rekli da bi u roku dvije godine trebala završiti u kolicima, a preporučivali su joj i da razmisli o kupnji grobnog mjesta dok je vrijeme.

"Od svojih 30-tih koristim marihuanu jer je to bilo sredstvo koje nije uništavalo moje bubrege i jetru, probavni sustav i nije bilo nuspojava. Pomagalo mi je da se smirim i da dobro spavam, da se lakše nosim sa svakodnevnim stresom na radnom mjestu i stresom s kojim se suočavaju mlade majke. Mnogi su mi govorili da uzmem lijekove za smirenje, ali kad sam shvatila koje su nuspojave tableta za smirenje, krenula sam se educirati o prirodnim pripravcima koji mi mogu pomoći. Tako sam otkrila indijsku konoplju. Od prijatelja u Sloveniji nabavljala sam ulje od indijske konoplje i moram reći da su marihuana i svi njezini pripravci puno kvalitetniji u Sloveniji nego u Hrvatskoj. Tu se trguje niskim, "uličnim" klasama marihuane koja vonja na urin i benzin", rekla je prije godinu dana za DW.

novi1
Jamie-Lynn Sigler bolest je dijagnosticirana prije 17 godina, kad je imala samo 19 godina, a tajila ju je u strahu za svoju karijeru. Zvijezda obitelji Soprano na snimanju posljednje epizode je trčala pa nitko nije posumnjao da je bolesna.

3

"Bio je to zadnji put da sam trčala", rekla je kasnije.

Dodala je da mora razmišljati o svakom koraku.

4

MUŽ I NJEGOVA LJUBAVNICA SU ME ZVALI "DEBELOM KRAVOM": Imala je 117 kilograma, sada je BOMBA i svi se okreću za njom (FOTO)

"Ne mogu hodati dugo bez odmora, ne mogu trčati. Ja ne mogu glumiti u filmovima o superherojima", rekla je prije dvije godine.

5

S multiplom sklerozom bori se i žena bivšeg predsjedničkog kandidata Mitta Romneya, Ann. Imala je 49 godina kad joj je bolest dijagnosticirana, a kako kaže, jahanje je njen spas.

Žene se kunu u ovu dijetu: Moguće je smršati i do 20 kilograma, samo se pridržavajte OVOGA

 

Ne propustite