Nezaboravne vožnje: Trokolica našeg djetinjstva (FOTO)

Sjećate li se
Nezaboravne vožnje: Trokolica našeg djetinjstva (FOTO)
E to su bili dani kada smo se običnim stvarima radovati znali! Svako djetinjstvo je imalo neke nezaboravne igračke, ali trokolice - one su bile nešto posebno!

E to su bili dani kada smo se običnim stvarima radovati znali! Svako djetinjstvo je imalo neke nezaboravne igračke, ali trokolice - one su bile nešto posebno!

trokolica1

Naravno, poseban razlog što se sjećamo trokolica je bila činjenica da smo ih sami ili uz pomoć starijih "dizajnirali". Glavna stvar je bila, pronaći 3 ispravna i dobra tzv. kulagera. Atraktivnije trokolice su bile one kojima je prednji kulager bio veći, te samim tim prednji dio bio visočiji. Ostali dijelovi su bili jednostavni: daska i dvije prečage. Bilo je tu i drugih vajrijanti sa 4 kulagera što je odudaralo od samog naziva "prevoznog sredstva", ali eto svašta su dječije glave smišljale.

trokolica2

Trokolica je na asfaltu stvarala izuzetno veliku buku a upravljalo se nogama i rukama. Rukama se uglavnom pridržavalo za dasku te se tako održavala ravnoteža. Brojni su bili padovi, zguljena koljena i ruke i drugi ožiljci koje i danas imamo kao uspomenu. Komšiluk je često ludio od tog silnog cjelodnevnog tandrkanja po cesti, ali je ipak bilo razumijevanja za mlade "vozače".

trokolica10

Trokolica je vrlo nestabilno prevozno sredstvo i bio je uspjeh spustiti se niz neku ulicu bez prevrtanja. Bio je dovoljan samo jedan nagli pokret nogama, odnosno "volanom", pa da se zapara asfalt  i preturi  s trokolice. Događalo se i da u toku vožnje spadne neki od zadnjih kulagera te se slomi prečaga. To je značilo, trokolicu pod ruku i "podvijenih ušiju" bježi kući i popravljaj. 

trokolica3

Daska ...

trokolica4

trokolica5

Točkići ...

trokolica6

Volan (glavu čuva) ...

trokolica7

Gotova trokolica!

troklica8

Alat i materijal: Par šarafcigera, nekolicina šarafa, drvena daska i tri točka.

Ne znamo da li i današnja djeca prave trokolice, ali s vremena na vrijeme pojavi se poneka zanimljivost o njima. Tako je npr. brend Redbull, inače poznat po organizovanju smiješnih i ekstremnih utrka, prethodnih godina između ostalog organizovao i utrku trokolica. Na njihovoj oficijelnoj stranici za Srbiju - www.redbull.rs pronašli smo i praktično uputstvo "Kako napraviti trokolicu", pa ko voli neka proba!

Ne propustite