Jeli smo ono što ni psi nisu htjeli jesti!

Sjećate li se
Jeli smo ono što ni psi nisu htjeli jesti!
IKAR, konzervirana govedina, predstavlja jedan od projekata međunarodne zajednice s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja u ratu i slićnim kriznim situacijama.

IKAR, konzervirana govedina, predstavlja jedan od projekata međunarodne zajednice  s glavnim ciljem pomoći populaciji zemalja u ratu i slićnim kriznim situacijama.

Ambalaža navedenog proizvoda načinjena je od lima. Sadržaj proizvoda, barem sudeći po ambalaži, je govedina visokog kvaliteta. Postoje razna mišljena, a čak i danas se po nekim blogovima vode mnogobrojne rasprave i debate o porijeklu, sastavu, kvalitetu i značaju ovog proizvoda. Postoje oni koji tvrde da ova konzervirana govedina ispunjava sve propisane norme koje jedan proizvod koji se masovno proizvodi mora ispunjavati i da je pomogao mnogim ljudima koji nisu imali mogućnost izbora.

Činjenica je da ovaj proizvod ipak ima veliki značaj u nedavnoj historiji naše zemlje i da zaista jeste pomogao mnogim ljudima u najtežim trenucima. Međutim ipak je jasno kakav je stav onih koji su ga koristili.

Od onih koji su bili u Sarajevu za vrijeme opsade često ćete čuti da ni psi nisu htjeli jesti ikar.

ikar

Sarajevski umjetnici podigli su spomenik konzerviranoj govedini u gesti kojom su ismijani strani donatori koji su tu nepopularnu hranu slali u sklopu humanitarne pomoći tijekom opsade Sarajeva od 1992. do 1995.

Ne propustite