AKO IZGORITE NA SUNCU, SPAS JE OVIM NAMIRNICAMA KOJE SVI IMAMO U KUĆI: Crvenilo će odmah nestati, ovo ODMAH ZAPAMTITE!

Praktična žena
AKO IZGORITE NA SUNCU, SPAS JE OVIM NAMIRNICAMA KOJE SVI IMAMO U KUĆI: Crvenilo će odmah nestati, ovo ODMAH ZAPAMTITE!
.

Ako vaša koža zadobije opasne opekotine, odmah morate reagovati. A ovdje su vam savjeti za prvu pomoć.

Primijetite li tokom sunčanih dana s visokim UV indeksom crvenilo kože koja vas zateže te na dodir boli i peče, velike su šanse da ste izgorjeli na suncu.

Preventivne mjere zaštite od sunca u ovom trenutku nemaju previše smisla, kao ni pametovanje o kockanju sa zdravljem, pa ćemo se usredotočiti na postupke kojima si možete olakšati trenutno stanje

sunce2

U nekom trenutku vjerojatno ćete se zapitati čitate li recept za ukusnog sebe ili savjete za prvu pomoć zbog opekotina, ali to bi vam trebao biti manji problem s obzirom na to da ste se propustom, nemarom ili iz mazohističkih pobuda već poistovjetili s hranom i termički se obradili.

sunce

Kao i sa svakom drugom opeklinom prvog stepena, sprženo je mjesto dobro što prije ohladiti kako bi se ublažili bol i osjećaj pečenja. Ne pretjerujte kako ne biste izazvali hipotermiju.

led

Ovisno o veličini površine zahvaćene pretjeranim izlaganjem suncu, možete se tuširati ili uroniti u hladnu vodu, ali nikako ne ledenu. Od pomoći može biti i led, ukoliko je riječ o manjoj površini, ali nikako ne direktno na opeklinu, nego umotan u pamučnu tkaninu.

opekotine1

S dodavanjem prehrambenih namirnica možete početi već u fazi hlađenja ukoliko ste se odlučili za hladnu kupku. Zob ima sposobnost regeneriranja kože pa u napunjenu kadu dodajte zobenih pahuljica.

Zobena kaša smanjit će i neugodan svrbež koji se javlja kad opekline počnu zacjeljivati. Kašu namočite u mlaku vodu 20-ak minuta i potom nanesite na opečena mjesta. Tanki sloj ove kaše trebao bi ostati na koži nakon sušenja na zraku.

zob2

Za ublažavanje opeklina korisno je ispiranje slanom vodom otprilike svakih sat vremena. Kako vam između 10 i 17 sati nije preporučljivo kretati se do plaže niti boraviti na suncu, pomoći si možete otopinom pola žličice soli u čaši tople vode.

Bol možete ublažiti i namakanjem opekline u mlijeko petnaestak minuta. Ukoliko je opeklinama zahvaćeno veće područje, mlijekom namočite gazu i prekrijte ih.

Zahvaćene dijelove kože može tretirati i jogurtom te ga nježno nanesite na tijelo i nakon nekoliko minuta isperite.

Ako ipak patite od estetike i svojoj koži, barem na trenutak, želite vratiti prirodniju boju, namažite se senfom. Pustite da se posuši, a potom polako isperite.

Na manjim područjima i u slučaju jačih opeklina možete upotrijebiti sirće ili bjelanjak. Razrijeđeno sirće s jednakim udjelom vode pomoću vate utapkajte na osjetljivo područje, a bjelanjak nježno utrljajte i ponavljate to, bez ispiranja, svaki put kad se prethodni nanos osuši.

sirce-kasika

Tanična kiselina djeluje antibakterijski, umirujuće i antiseptički. Nalazimo je u čajevima, od kojih se kao pogodni za umirivanje opeklina preporučuju crni ili zeleni čaj te kamilica. Postoji više načina primjene, od kupki koje su pogodne za tretiranje većih područja pod opeklinama do tapkanja vatom ili čajem u filtar vrećici na manjem području. U čaj možete namočiti i gazu ili ručnik te ih staviti preko opeklina do sat vremena.

zeleni-caj

Trputac ili bokvica vrlo je zastupljen u narodnoj medicini. Vjerojatno ga možete primjenjivati i kao čaj, ali za razliku od crnog i zelenog čaja, u našoj okolini trputca ima u izobilju. Svježe listove iskidajte i zgnječite pa dobivene sokove nanesite na opekline.

opekotine

Ne propustite