(FOTO) Gdje je nestala euforija: 10 godina od otkrivanja PIRAMIDA U VISOKOM

Sjećate li se
(FOTO) Gdje je nestala euforija: 10 godina od otkrivanja PIRAMIDA U VISOKOM
Prije tačno deset godina arheolog Semir Osmanagić, tada manje poznat u Bosni i Hercegovini, izašao je u javnost s pričom o postojanju više hiljada godina starih piramida u srednjobosanskom gradiću Visoko.

Prije tačno deset godina arheolog Semir Osmanagić, tada manje poznat u Bosni i Hercegovini, izašao je u javnost s pričom o postojanju više hiljada godina starih piramida u srednjobosanskom gradiću Visoko.

Njegova priča je u jednom času obišla sve regionalne i medije u države, a potencijalno postojanje ljudskom rukom napravljenih piramida u Visokom postalo je senzacija preko noći.

Tada se cijela država ustala na noge, svi su u istom trenu htjeli saznati kako izgleda ta piramida, liči li na one egipatske ili pak srednjoameričke, jesmo li uistinu toliko sretni da na svome tlu imamo takva građevinska zdanja i hoće li Bosna preko noći postati turistički centar Evrope.

Uporedo sa mnogim Bosancima i Hercegovcima koji su dali podršku Semiru Osmanagiću i njegovoj ideji otkopavanja famoznih piramida, javila se i ona druga grupa ljudi koji su rekli da je to samo puka priča, pokušaj stjecaja novca preko noći i zamajavanje široke javnosti.

Glavni od izgovori za protivljenje ideji otkopavanja, ne jedne, već nekoliko piramida, bila je zaštita srednjovjekovnog grada Visoki koji se nalazi na brdu Visočica, ispod kojeg se navodno krije najveća od svih piramida, ne samo u Bosanskoj dolini, već i na cijelom svijetu - Bosanka piramida Sunca.

Prema tvrdnjama Osmanagića i njegovih saradnika Bosanska piramida Sunca je, uistinu, najveća piramida na svijetu s visinom višom od 220 metara. Ima pravilnu geometriju piramide s tri dobro očuvane stranice: sjevernom, istočnom i zapadnom. Piramida je  prekrivena betonskim blokovima koji su, prema analizama bosanskohercegovačkih (2006, 2007. i 2008) i italijanskih (2009) instituta za materijale, po visokoj čvrstoći na pritisak i niskoj absorpciji vode, superiorniji u odnosu na moderne betone.

Prema mjerenjima Geodetskog zavoda BiH (2006) orijentacija sjeverne strane prema kosmičkom sjeveru ima minimalno odstupanje od manje od jednog stepena. Nagib stranica prema osnovi je 45 stepeni.

Georadarskim snimanjem njemačkih geofizičara (2007) je potvrđeno postojanje unutrašnjih prolaza u piramidi. Hrvatski fizičari su (2010) detektovali postojanje energetske zrake radijusa 4,5 metra koja prolazi kroz sami vrh piramide, a italijanski i finski stručnjaci su (2011) snimili fenomen ultrazvuka, također na vrhu piramide.

Sjena Bosanske piramide Sunca tokom ljetnih mjeseci prekriva Bosansku piramidu Mjeseca uoči zalaska sunca pokazujući jasan astronomski odnos između ove dvije piramide. Piramida je prekrivena nanosima zemlje i vegetacije slično kao i stotine piramida u Kini, Meksiku ili Guatemali. Federalni Institut za pedologiju je procjenio starost zemljanog prekrivača na 12.000 godina sto Bosansku piramidu Sunca čini najstarijom piramidom na Planeti. Otkriće piramide, kao i njeni energetski i astronomski fenomeni, predstavljaju magnet za turiste iz čitavog svijeta, stoji na zvaničnoj stranici Arheološkog parka ''Bosnaska piramida Sunca''.

I zaista, turisti i danas dolaze, ne samo iz Evrope, već iz cijelog svijeta. Pomažu, volontiraju, bore se za istinu, dok mnogi svjetski moćnici i lokalne vlasti pokušavaju zataškati postojanje ovih građevina u Bosni i Hercegovini.

Isplivavanjem istine na vidjelo promijenila bi se historija, kome je to u interesu, zašto bi Bosna i Hercegovina bila centar pozitivnih događanja. Ali vrijedi se boriti, gdje je nestala ona euforija od prije deset godina? Šta treba da se desi da ponovo prosječan Bosanac povjeruje u postojanje građevina ljudskom rukom građenih. Možda da ih vidi golim okom? Eh, pa vrijedi se potruditi i iskopati.

Ne propustite