OVO MORATE SVI ZNATI: 10 tehnika prve pomoći koje mogu biti fatalne

Zanimljivosti
OVO MORATE SVI ZNATI: 10 tehnika prve pomoći koje mogu biti fatalne
.

Vještine prve pomoći nužne su za svakoga. Ali ako nemate dovoljno znanja o tome kako pomoći ozlijeđenoj osobi, možda ćete čak pogoršati stanje.

Ovo je popis najčešćih grešaka koje ljudi naprave kada pružaju prvu pomoć.

Kao prvo:

o

Pobrinite se da niste u opasnosti.
Provjerite impuls osobe i dah.
Upozorenje! Ako su znakovi života odsutni, odmah obavite kardiopulmonalnu reanimaciju.

10. U slučaju teških krvarenja:

o1

Glavna pogreška: odmah primjenom zatajenja.

Prvo što trebate učiniti je zaustaviti krvarenje. Zato morate stezati arteriju koja je najbliža rani. Zatim biste primijenili kompresivni zavoj pomoću sterilnih maramica ili, ako je rana vrlo duboka, obrišite je s brisima i popravite tampon s zavojem.

9. U slučaju opterećenja nosa:

o2

Glavna pogreška: naginjanje glave natrag.

Neka osoba sjedne, lagano navucite glavu prema naprijed kako biste dopustili protok krvi, a prstima pritisnite mekan dio nosa ne dulje od 10 minuta. Osoba treba ispljunuti svu krv kako ne bi uzrokovala povraćanje.

Važno: Nemojte začepiti nos s pamučnim jastučićima ili tamponima. To je potrebno samo ako krvarenje ne zaustavi za 15 minuta. Nazovite liječnika odmah u ovom slučaju.


8. U slučaju hipotermije:

o3

Glavne pogreške: trljanje sa snijegom, uljem ili vazelinom, uzrokujući brzo povećanje tjelesne temperature.

Prije svega, osoba bi trebala biti smještena u toploj sobi i zamrznuti dijelovi tijela trebali bi biti pokriveni. Osigurajte da osoba nosi suhu odjeću i zamotajte ga u tople pokrivače. Štoviše, važno je dostaviti osobi sa slatkim napitcima i vrućim obrokom.

Važno: Ne zaboravite nikada liječiti osobu koja koristi alkohol. Alkohol širi krvne žile i to uzrokuje gubitak topline.
7. U slučaju srčanog udara:

o5

Glavna pogreška: obavljanje istih radnji za osobe različite dobi.

Neizravna masaža srca za odrasle provodi se s 2 ruke: baza prsta na prsima i palca ruke bi trebala biti okrenuta prema bradi ili nogama osobe. Ista akcija, ali s cijelim dlanom, treba biti izvedena za tinejdžere. I na kraju, za obavljanje neizravne srčane masaže za bebu, trebali biste pritisnuti s 2 prsta.

Važno: Neizravnu srčanu masažu možete izvoditi samo kad je osoba postavljena na ravnu i čvrstu površinu.
6. U slučaju opeklina:

o6

Glavna pogreška: uklanjanje odjeće i probadanje mjehurića izgaranja.

Da bi pomogli gori osobu, trebali biste ih legirati i ugasiti plamen pomoću svoje odjeće, samo ako je materijal nezapaljiv. Potom pozovite liječnika.

Ako je neznatno opeklina bez značajnog oštećenja tkiva, važno je 20 minuta ispirati vodom. Nanesite sterilni zavoj i stavite led ili bilo što hladno na vrh. Kada sve bude učinjeno, trebate nazvati liječnika.

Važno: Ako je opeklina teška, dati osobi sol ili mineralnu vodu.
5. Opstrukcija dišnog puta:

o7

Glavna pogreška: pokušaj korištenja Heimlichovog manevra dok spasi nesvjesnu osobu.

Ako je osoba gušila ili se onesvijestila, položite ih na leđa i sjednite na bokove. Zatim stavite ruke na obodni luk i pritisnite dolje. Zatim stavite osobu na jednu stranu i uklonite strani predmet iz usta njezinih prstiju prekrivenim krpom.

Ako je dijete zagušeno, stavite ih na lijevu podlakticu (ili desno ako ste lijevom rukom) s glavom dolje i dajte 3 leđa udaraca, a zatim uzeti njihove noge i okrenite ih naopako.

Važno: Ako koristite Heimlichov manevar za trudnicu, pritisnite malo iznad rebra.
4. U slučaju poremećaja:

o8

Glavna pogreška: pokušavajući vratiti zglob.

Možemo otkriti vrstu dislokacije samo uz pomoć rendgenskih postupaka. Zato nam je jedino što možemo učiniti jest neka osoba ne pomiče ozlijeđeni dio tijela. Nemojte ga savijati ili odvojiti. Možete koristiti bilo koji ravni i uski predmeti kako biste vezali ozlijeđeni dio i najbliže zglobove, kako bi ih imobilizirao. Savezi se trebaju koristiti za učvršćenje držača duljine, isključujući ozlijeđeni dio. Ako nema prikladnih predmeta, na tijelo treba pričvrstiti ruku, a nogu treba pritisnuti i zategnuti na drugu nogu.

Važno: Ne nanositi zavoje previše čvrsto. Cirkulacija bi trebala ostati normalna.
3. U slučaju trovanja:

o9

Glavna pogreška: nedostatak vode.

Za pranje želuca, osoba treba piti 10-20 čaša obične vode. I nakon 1,5-2 šalice, voda bi trebala proliti. Kako bi izazvalo povraćanje, pritisnite na podnožju jezika s 2 prsta. Postupak se može ponoviti nekoliko puta prije nego što voda postaje jasna.

Važno: Nemojte nastaviti s ispiranjem želuca ako je osoba u nesvijesti.
2. U slučaju zmijskog napada:

o10

Prvo, položite osobu prema dolje kako ne biste dopustili da se otrov brzo širi. Imobilizirati udove: ako je noga ozlijeđena, pričvrstite ga na drugu nogu, ako je to ruka, pritisnite je na tijelo. Ako je osoba nesvjesna, obavite kardiopulmonalnu reanimaciju.

Važno: U ovom slučaju beskorisno je brušenje, jer ne sprječava širenje otrova. Također može uzrokovati nekrozu.
1. U slučaju nižih bolova u trbuhu:

o11

Glavna pogreška: uzimanje lijekova protiv bolova ili antispazmodika.

Često se preporučuje da uzmemo lijekove protiv bolova kako bismo smanjili bolove u donjem dijelu trbuha. No, liječnici to savjetuju jer ako uklonimo osjećaj boli, možemo propustiti znakove smrtonosno opasnih bolesti, kao što su akutni upala slijepog crijeva, opstrukcija crijeva ili perforirani ulkus.

Važno: Ako osjetite akutnu bol u abdomenu, odmah pozovite liječnika.
Zapamtite da uvijek trebate pozvati liječnika ili spasitelja u slučaju nužde.

Štoviše, preporučujemo vam da poduzimate tečajeve prve pomoći tako da uvijek možete biti spremni pružiti pomoć za spašavanje života.

Ne propustite