Usna harmonika: Zvuk iz kraja i djetinjstva!

Sjećate li se
Usna harmonika: Zvuk iz kraja i djetinjstva!
Sjećate li se zvuka koji ste sami morali proizvesti usnama i prstima? Da li još uvijek koristite ovaj instrument ili ga vrijedno čuvate u svom sjećanju.

Sjećate li se zvuka koji ste sami morali proizvesti usnama i prstima? Da li još uvijek koristite ovaj instrument ili ga vrijedno čuvate u svom sjećanju.

Kakve uspomene vam budi ovaj instrument? Da li vam je muzika od djetinstva bila utočište baš u onim trenucima kada vam je bilo najteže?

U nastavku vam donosimo osnovne karakteristike instrumenta po imenu usna harmonika. Ovaj instrument je obilježio djetinjstvo mnogih od vas.

Usna harmonika je puhački instrument nastao u Njemačkoj početkom 19. stoljeća. Riječ je o instrumentu s kojim se jednostavno rukuje. Napravljena je od kovine i drveta i moguće je svirati bilo koju vrstu muzike na ovom instrumentu. Kod nje se pri udisanju i izdisanju dobijaju tonovi različite visine, a rukom se dobiva efekt vibriranja.

Usna harmonika nema tipki kako je to uobičajeno kod nekih drugih instrumenata.  Umjesto toga ustima, jezikom i zrakom iz pluća stvaramo tonove. Držanje instrumenta je vrlo jednostavno, između palca i kažiprsta lijeve ruke. Desnom rukom se spoje rubovi dlanova i po potrebi otpušta zrak kako bi se dobio efekt vibrirajućeg ili wah wah zvuka.
Ima nekoliko načina sviranja usne harmonike (zviždanje, blokiranje usnama, blokiranje jezikom i "U" blokiranje...), ali uglavnom svaka ima utisnute brojeve od jedan do deset i lijevo su duboki tonovi.

Harmonika se prisloni usnama a usta otvore toliko da pokriju tri polja na harmonici. Iz vodoravnog položaja, harmoniku okrenete prema gore za oko 30-45 stupnjeva tako da vam gornja usna dođe do pola gornjeg dijela harmonike. Pustite da se otvori harmonike tako smjeste u donju usnu i pokušajte opustiti usne. Prilikom udaha ili izdaha donja usna blokira dva polja koja su sa strane a čisti ton daje srednje polje. Ovako je moguće ispravno odsvirati i savijanje tonova, a važno je da usne ne budu ukočene.

Nadamo se da će ovaj divni instrument i njegov zvuk ponovo zatreperiti u vašim srcima!

U nastavku pogledajte kako da naučite sviranje na ovom instrumentu za samo tri minute:

 

Ne propustite