Jednostavan test koji će vam reći jedete li previše hljeba i tjestenine

Zdrav život
Jednostavan test koji će vam reći jedete li previše hljeba i tjestenine
.

Hljeb predstavlja osnovnu ljudsku namirnicu već hiljadama godina, a na njegovu evoluciju tokom historije utjecali su svi elementi važni za izradu hljeba: žitarice, mlinovi, mikroorganizmi i hemijska sredstva za dizanje tijesta, peći i na kraju pekari i tehnolozi koji se bave proizvodnjom kruha, ali i svi mi što ga svakodnevno jedemo.

h2

Svi koji se odlučuju na dijetu, uglavnom prvo izbacuju ugljikohidrate jer znaju da hljeb, tjestenina i riža debljaju. No, je li to baš uvijek tako?

Kako bi otkrili jedete li previše ugljikohidrata dr. Xand van Tulleken savjetuje da provedete jednostavni test od 30 sekundi.

Njegov test vrlo je jednostavan.

“Uzmite običan kreker i počnite ga žvakati dok ne počne mijenjati okus od blagog keksa do poprilično slatkog. Ako se okus promijeni u manje od 30 sekundi vaše tijelo vrlo učinkovito obrađuje ugljikohidrate. No, ako kreker u 30 sekundi ne promijeni okus trebate razmisliti o prehrani s manje ugljikohidrata”, kaže on.

h4

Ako osjetite slatkoću do 14. sekunde žvakanja, vaše tijelo vrlo učinkotivo obrađuje ugljikohidrate i koristi ih za energiju te možete uzimati 250 grama na dan, odnsono oko 4 šnite kruha s cjelovitim žitaricama. Ako je za promjenu okusa potrebno od 15 do 30 sekundi, tada vam je dovoljno 175 grama ugljikohidrata dnevno. No, ako to traje više od 30 sekundi, tada ne bi trebali jesti više od 125 grama ugljikohidrata na dan.

Ako primjećujete da se na vašem meniju u većim količinama nalazi kruh, ali i peciva, kolači i keksi, vrijeme je da poduzmete neke promjene ako želite održati tijelo zdravim i kazaljku na vagi na istome mjestu


Jedan od najvažnijih razloga zašto je dobro jesti manje hljeba, posebice vrste bijeloga hljeba, kekse i slične namirnice je gotovo potpuni nedostatak hranjivih vrijednosti. Kruhom  se u organizam ne unose vlakna ni žitarice pa tijelo ne dobiva potrebne nutrijente. Pšenični kruh je nešto bolji izbor, no ako ste u potrazi za hranjivim tvarima, najbolji izbor je hljeba od cjelovitih žitarica, piše allwomenstalk.com

Ima previše soli

h1
Još jedan dobar razlog da jedete manje hljeba je činjenica da značajno možete sniziti količinu natrija u organizmu. Veće količine pojedenog hljeba, posebice onog obrađenog koji kupujete u klasičnim trgovinama sadržavaju veće količine soli. Pojedena koja kriška hljeba ili sendvič s vremena na vrijeme neće vam naštetiti, no treba izbjegavati svakodnevnu konzumaciju. Međutim, postoji nekoliko zdravijih opcija. Pokušajte s hljebom, pecivima i drugim proizvodima od cjelovitih žitarica, druga opcija je kupovanje domaćeg hljeba ili pak možete samo kod kuće ispeći svoj hljeb.

Debljanje

gg
Činjenica je da se od hljeba možete udebljati. Ako jedete previše hljeba, svi ugljikohidrati, sol, rafinirani šećer i konzervansi će se odraziti na težinu. Naime, to je povezano s inzulinom, stoga je vrlo važno pripaziti na količinu hljeba koju jedete. U redu je s vremena na vrijeme pojesti šnitu kruha, no i onda razmislite o njegovim zdravijim opcijama i jedite ga po mogućnosti kao zaseban obrok.


Povećani zdravstveni rizici

sp
Bez obzira na to jedete li narezan hljeba, pecivo, kekse ili tijesto za pizzu, ako jedete previše tih namirnica, stavljate svoje zdravlje u opasnost, a upravo su zdravstveni rizici jedan od najboljih razloga da jedete manje hljeba. Od šećerne bolesti, visokog krvnog tlaka pa do srčanih bolesti, prevelike količine kruha dovodi do zdravstvenih problema, pa čak iako jedete veće količine kruha od cjelovitih žitarica.

Nećete biti siti

h3

Jedenje manje količine hljeba smanjuje apetit, posebice ako ste ljubitelji bijeloga hljeba. To je zapravo izravno povezano s hranjivim tvarima, odnosno njihovim nedostatkom, u određenim vrstama hljeba. Međutim, ako odaberete hljeb od cjelovitih žitarica, to zasigurno pomaže, no svejedno valja pripaziti da ne pojedete previše, jer iako ćete biti siti dulje, tu je i faktor debljanja na koji treba pripaziti.

Osjetljivost na gluten
Mnogi ljudi imaju netoleranciju ili izraženu osjetljivost na gluten, a postoje čak i neke bolesti povezane s glutenom, poput celijakije. Ako primijetite da vam želudac loše reagira kada jedete hljeb, možda imate problema s tolerancijom na gluten. Umjerenost pomaže, no možda ćete morati potražiti druge opcije. Ako snažno reagirate na gluten,  najbolje je posve izbaciti hljeb iz prehrane.

Velika količina ugljikohidrata

h
Još jedan dobar razlog da jedete manje hljeba je količina ugljikohidrata koje sadrži. Naravno, tijelu je potrebna određena doza ugljikohidrata, no njihovo pretjerano unošenje loše je za organizam. To je razlog zašto je umjerenost tako važna, pogotovo ako aktivno pokušavate izgubiti na težini.

Ne propustite