DESERT ZA TOPLE DANE: Keks kolač sa jagodama i vanilijom
Ovaj kolač se jednostavno pravi i što je najbitnije ne peče se.
Sastojci:
Za vanilin fil:
5 dl mlijeka, 2 kesica pudinga sa ukusom vanile, 7 kašika šećera, 2 kašike ekstrata vanile, 200 g maslaca
Fil od jagoda:
0,5 l vode, 200 g šećera, 500 g jagoda, 2 kesice pudinga sa ukusom jagode
I još:
oko 300 - 400 g keksa
Dekoracija:
300 ml slatke pavlake
Priprema:
Rastvoriti puding od vanilije sa malo mlijeka, a ostatak sipati u dublju šerpu, dodati šećer i ekstrat vanile pa staviti da se kuha. Kada mlijeko počne da ključa umiješati rastvoreni puding i skuhati gust krem. Skloniti sa šporeta i ohladiti. Maslac pjenasto umutiti pa sastaviti sa ohlađenim pudingom.
Puding od jagode rastvoriti sa malo vode. Jagode izgnječiti i staviti ih u dublju šerpu sa šećerom i ostatkom vode pa staviti da se kuhaju. Kada se šećer istopi dodati rastvoreni puding i skuhati krem. Skloniti sa šporeta i ohladiti.
Keks podijeliti na tri dela kako bi se dobile tri kore. Na tacnu za tortu poredati keks umakan u mlijeko, preko njega nanijeti fil od vanile, a preko njega fil od jagode. Poredati drugi red keksa pa opet ponoviti postupak filovanja. Treći red keksa i opet ponoviti postupak filovanja. Slatku pavlaku ohladiti, penasto umutiti i nanijeti preko kolača.
(Novi.ba/oklagija.rs)