DESERT ZA TOPLE DANE: Keks kolač sa jagodama i vanilijom

Praktična žena
DESERT ZA TOPLE DANE: Keks kolač sa jagodama i vanilijom
.

Ovaj kolač se jednostavno pravi i što je najbitnije ne peče se. 

Sastojci:

Za vanilin fil:

5 dl mlijeka, 2 kesica pudinga sa ukusom vanile, 7 kašika šećera, 2 kašike ekstrata vanile, 200 g maslaca

Fil od jagoda:

0,5 l vode, 200 g šećera, 500 g jagoda, 2 kesice pudinga sa ukusom jagode

I još:

oko 300 - 400 g keksa

Dekoracija:

300 ml slatke pavlake

Priprema:

Rastvoriti puding od vanilije sa malo mlijeka, a ostatak sipati u dublju šerpu, dodati šećer i ekstrat vanile pa staviti da se kuha. Kada mlijeko počne da ključa umiješati rastvoreni puding i skuhati gust krem. Skloniti sa šporeta i ohladiti. Maslac pjenasto umutiti pa sastaviti sa ohlađenim pudingom.

Puding od jagode rastvoriti sa malo vode. Jagode izgnječiti i staviti ih u dublju šerpu sa šećerom i ostatkom vode pa staviti da se kuhaju. Kada se šećer istopi dodati rastvoreni puding i skuhati krem. Skloniti sa šporeta i ohladiti.

Keks podijeliti na tri dela kako bi se dobile tri kore. Na tacnu za tortu poredati keks umakan u mlijeko, preko njega nanijeti fil od vanile, a preko njega fil od jagode. Poredati drugi red keksa pa opet ponoviti postupak filovanja. Treći red keksa i opet ponoviti postupak filovanja. Slatku pavlaku ohladiti, penasto umutiti i nanijeti preko kolača.

 

(Novi.ba/oklagija.rs) 

 

 

Ne propustite