RECEPT KOJI UVIJEK USPIJEVA: Pečene krofne sa jogurtom
Donosimo vam recept za mekane krofne kojim ćete oduševiti svoje ukućane.
Potrebno:
- 1,5dl jogurta
- 20 gr svježeg kvasca
- 75gr šećera
- 2 jaja
- 1/2 kašičice soli
- 75gr otopljenog maslaca ili margarina
- oko 450gr oštrog brašna
- oko 50gr istopljenog maslaca
- kristal šećer
Priprema:
U 1dcl mlake vode rastopite kvasac sa kašikicom šećera i malo soli. Kada zapjeni dodajte u brašno u koje ste prethodno stavili jaja, jogurt, otopljen maslac. Zamjesite tijesto koje treba da bude mekano, da se lijepi za ruke. Tijesto zatim ostavite da naraste duplo. Potom razvijte tijesto oklagijom, i vadite modlom ili čašom krugove krofne. Tijesto u principu treba da razvijete na debljinu od 1cm, a može i deblje. Redati ih na pleh obložen papirom za pečenje. Krofne ostaviti da narastu duplo. Peći ih u rerni zagrijanoj na 180C da porumene.
Pečene krofne odmah premazati istopljenim maslacem sa svih strana i uvaljati ih u šećer.