8 simptoma meningitisa koji bi svaki roditelj TREBAO ZNATI

Mame i bebe
8 simptoma meningitisa koji bi svaki roditelj TREBAO ZNATI
.

Meningitis je bolest povezana s upalom zaštitnih membrana koje pokrivaju mozak i leđnu moždinu. Etiologija ove bolesti može varirati, ali simptomi različitih tipova općenito su slični.

Smatra se da su djeca najosjetljivija na ovu bolest. Načini otkrivanja meningitisa i na koje se simptome treba obratiti pažnja.

Iznenadna groznica

 

m

Jedan od simptoma meningitisa je groznica koja počinje iznenada. Dijete drhti i stalno mu je hladno.

Temperatura bolesne osobe vrlo brzo raste, a vrlo često ju je teško oboriti. Međutim, zbog činjenice da je ovaj simptom znak mnogih drugih bolesti, treba obratiti pozornost na druge čimbenike koji pokazuju promjene u djetetovom stanju.

Teška glavobolja

 

m1

Glavobolja uzrokovana meningitisom često nije samo jaka, već nepodnošljiva. Štoviše, bol može utjecati na bolesnikov vrat, ali zbog "cijepanja" glavobolje, on jednostavno ne može obratiti pozornost na to.

Uduplan vid

 

m2

Osoba pogođena meningitizom ne može usredotočiti svoj vid, zbog čega njegov vid postaje udvostručen.

Bol u trbuhu, mučnina i povraćanje

 

m3

Osoba bolesna od meningitisa gubi apetit. To se događa djelomično zbog stalne mučnine u stomaku i povraćanje.

Osjetljivost na svjetlo

 

m4

Drugi znak meningitisa je strah od jake svjetlosti jer uzrokuje zalijevanje djetetovih očiju i mučnine zajedno sa glavoboljom koja postaje jača.

Rigidnost okcipitalnih mišića

Dijete s meningitizmom može biti u špsebno prepoznatljivom položaju: leži na bokovima s podignutom glavom, a noge savijene. Pokušaji da spusti vrat često nisu uspješni.

Nemogućnost razdvajanja nogu

m6

Taj fenomen se zove Brudziński vratni znak.

S meningitisom pojavljuje se i Kernigov znak, gdje ga ne može potpuno produžiti ako se podigne na približno 90 °.

Osipa kože

 

m7

Osip kože također je moguće s meningitisom. Ovim testom vrlo je lako otkriti jednostavan osip koji nije povezan s meningitisom.

Uzmite čisto staklo, nanesite ga na osip i čvrsto pritisnite na kožu dok ne postane blijed. Ako se mrlje okrenu zajedno s kožom, osoba nema meningitis. Ako osip ne izblijedi, trebate potražiti liječničku pomoć.

Što uraditi?

Meningitis je opasna bolest i zbog toga se otkrije bilo koji od ovih simptoma odmah nazovite hitnu pomoć. Trebao bi bolesnoj osobi pružiti mirno, tiho i prigušeno svjetlo u sobi sve dok liječnik ne dođe.

m8

Obavijestite liječnika o svim otkrivenim simptomima. Vrlo je obeshrabreno odbiti hospitalizaciju kada postoji sumnja na meningitis, jer je moguće učinkovito liječiti samo u bolničkom odjelu.

Ne propustite