ONE IMAJU NAJBOLJU I NAJDUŽU KOSU NA SVIJETU, A SADA SU OTKRILE TAJNU: Nismo mogle ni slutiti da je ovako jednostavno! (RECEPT)

Praktična žena
ONE IMAJU NAJBOLJU I NAJDUŽU KOSU NA SVIJETU, A SADA SU OTKRILE TAJNU:  Nismo mogle ni slutiti da je ovako jednostavno! (RECEPT)
.

Žene iz plemena Yao u kineskom selu Huangluo imaju najdužu i najbolju kosu na svijetu. Šišaju je samo jednom u životu, i to u 16. godini prije nego što počnu tražiti supruga. 

maxresdefault

Ako i vi želite da imate dugu i njegovanu kosu kao one, savjetujemo vam da pročitate njihovu priču.

kina-3

Naime, one svoju kosu peru - fermentiranom vodom koja ostane nakon kuhanja riže!

huangluo-yao-village-03

Tajna je u antioksidansima koja zrna riže otpuštaju tokom kuhanja, a koja nevjerovatno hrane vlasi kose. Studije su pokazale da rižina voda sadrži i minerale i vitamin E, ali i da ima svojstva koja kosu čine elastičnom i sprječavaju oštećenja.

huangluo-yao-village-5

Također, ukoliko vam je kosa već oštećena, i tu može pomoći rižina voda, jer sadrži inozitol, karbohidrat koji oporavlja vlasi. Aminokiseline koje se takođe mogu naći u rižinoj vodi mogu ojačati korijen kose, što pomaže kod opadanja i veće gustoće, a nježna mekoća koja ostaje u kosi nakon ispiranja rižinom vodom čini je sjajnom do sljedećeg pranja.

b083fe9562de190a3ee701

Recept:

Skuhajte integralnu rižu u nešto više vode nego inače, ocijedite i vodu preostalu od kuhanja ostavite na sobnoj temperaturi oko 24-48 sati. Ona će fermentirati i dobiti kiselkasti ukus.

36dcd98c00000578-3723244-image-a-15-1470303113785

Onda je možete iskoristiti za pranje ili staviti u frižider za sljedeća pranja. Ako želite malo mirisa, možete dodati nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. Ova tečnost se stavlja na vlažnu kosu, masira u vlasište oko pet minuta, te ispere vodom. Ne treba šampon, ni maska. Poželjno je kosu potom osušiti na vazduhu. Rižina voda je izvrsna i kao losion za lice i tijelo, te sredstvo za uklanjanje šminke.

52054-full

 

Ne propustite