SPRJEČAVA RAZVOJ MALIGNIH BOLESTI: Kad čujete koliko je zdrava, ovu biljku ćete više cijeniti!
Rabarbara je višegodišnja biljka (može doživjeti i 30 godina) koja se uzgaja zbog njene atraktivne, sočne crvene, zelene ili ljubičaste stabljike. U prosijeku se uzgaja od 7 do 9 godina.
To je zeljasta biljka porijeklom iz Sibira te je popularna u mnogim dijelovima Europe i Sjeverne Amerike. Iako je poznata kao voće, ova biljka zapravo je povrće. Rabarbaru je u Europu donio Marco Polo.
![]()
Rabarbara je biljka umjerene, više prohladne klime. Za uzgoj su najprikladnija duboka, plodna, srednje teška tla koja mogu upijati mnogo vode. Razina podzemne vode ne bi smjela biti viša od 75 cm. Ako se uzgaja na kiselijim tlima, potrebno je koristiti kalcij.
Sadi se u rano proljeće ili u jesen. Biljka se najčešće razmnožava dijeljenjem starih rizoma (korijenja). Stabljike se ne beru prve godine, nego tek kod dvogodišnje biljke. Berba počinje u proljeće kada list dostigne punu veličinu, dakle u travnju i svibnju. Idealna temperatura za ravoj rabarbare je između 20-25 C.
Cvijet je potrebno odmah otrgnuti čim se pojavi pupoljak, jer cvjetanje rabarbare usporava razvoj novih listova. Listovi se ne koriste u prehrani jer su toksični, sadrže sastojak antrakinon koji je u većoj količini otrovan. Simptomi mogu uključivati gorenje u očima, ustima i grlu te otežano disanje.
U težim slučajevima, može doći do zatajenja bubrega, konvulzije, kome ili smrti.
Zašto je Rabarbara dobra za zdravlje?
Rabarbara je jedno od najmanje kaloričnih povrća. 100 grama svježih stabljiki ima samo 21 kaloriju. Ipak, ona sadrži puno hranjivih tvari, poput prehrambenih vlakana, korisnih kiselina, polifenolne antioksidanse, vitamine i minerale. Ne sadrži zasićene masti niti kolesterol.
Stabljike rabarbare su bogate vitaminima B-kompleksa poput riboflavina, niacina, vitamina B6, tiamina i pantotenske i folne kiseline.
Opće je mišljenje da je rabarbara bolja ako su stabljike tamnije crvene boje. Međutim, boja nije povezana niti s okusom niti s kvalitetom. Razlika u okusu i kvaliteti prvenstveno ovisi o vrsti tla, njezi biljke, sunčevoj svjetlosti te količini vlage.
Stabljika sadrži male količine β-karotena, zeaxanthina i luteina. Osim što su dobri antioksidansi, ovi spojevi se u tijelu pretvaraju u vitamin A koji je također snažan antioksidans te je potreban tijelu u održavanju zdravima kože i sluznice.
![]()
Također je esencijalni vitamin za zdravlje očiju. Neka istraživanja pokazuju da prirodne namirnice bogate vitaminom A štite tijelo od bolesti pluća i raka usne šupljine.
Rabarbara odlično djeluje na probavni trakt, odavno da koristi kao prirodni laksativ te kao lijek protiv zatvora.
Kao i ostale zeljaste biljke poput kelja i špinata, i rabarbara je bogata vitaminom K. Vitamin K ima potencijalnu ulogu u zdravlju kostiju, odnosno formira ih i jača. Adekvatna razina vitamina K u prehrani pomaže u ograničavanju oštećenja živaca u mozgu. Dokazano je da ima pozitivnu ulogu u liječenju Alzheimerove bolesti.
![]()
Stabljika rabarbare sadrži zdrave razine minerala poput željeza, bakra, kalcija, kalija i fosfora. Međutim, većina tih minerala se ne apsorbira dobro u tijelu.
Osim navedenog, rabarbara ima pozitivno djelovanje na probleme sa zatvorom, a u malim količinama liječi i proljev. Poboljšava apetit, a neka istraživanja pokazuju da sprječava razvoj raka.
![]()
Kako koristiti rabarbaru?
Kao što je već navedeno, u prehrani se koriste samo stabljike biljke rabarbare. Od stabljike se mogu pripremati razne salate, juhe, umaci i kompoti. Većina ljudi je koristi za pripremanje torta, štrudli, pita, kolača ili pudinga. Rabarbaru je najbolje potrošiti 2-3 dana nakon kupnje.
Kuhanu protisnutu rabarbaru možete dodati sladoledu, mousseu, sorbetu, voćnim kremama i palačinkama. Razina polifenola u rabarbari se drastično povećava ako ju ispečete. Upravo tako tretirana koristi se u borbi protiv raka. Rabarbara je:
- namijenjena za sprečavanje razvoja raka
- namijenjena za poboljšavanje apetita
- prirodni lijek protiv proljeva i zatvora
- namijenjena za poboljšavanje cirkulacije
- namijenjena za regulaciju kolesterola u krvi
- snažan antioksidans
- lijek za zdravlje očiju
- antialergijska i antiupalna biljka
Rabarbaru obično možete nabaviti u OPG-u ili na placu u tokom maja i jula.